Betongtornen till vindkraftverken ska gjutas i fabriken som även ska fungera som en sammansättningsfabrik av vindkraftskomponenter. Fabriken väntas stå klar 2013.
På plats under det tidiga samrådsmötet var ett 50-tal personer, stugägare, året-runtboende och båfolk som av naturliga skäl dock inte ser bara positivt på fabriken.
Det ställdes många frågor om hur mycket olägenheter den kommer att skapa i form av lukt, buller och ökad trafik efter vägen ut mot Haraholmen (en väg som används av många cyklister som bland annat ska ut till Gläntan)
- Vi upplever fabriken som väldigt "ren" med inte så mycket buller, men det är klart att det kommer att bli avsevärt mycket mer trafik ut mot Haraholmen, menade Erik Persson, tvecklingschef för energi- och industri.
Lukten ska dock inte vara något problem och grus och sten ska fraktas på en egen väg som ska gå innanför järnvägen från Degerberget.
Enercon använder sig också av slutna system när det gäller vattenförbrukningen och återanvänder vattnet flera gånger.
En diskussion om inlösen av sommarstugor/åretrunt-boenden uppstod, men här ville kommunen inte lämna några besked i dagsläget.
Klart är dock att området är planlagt som ett industriområde och att en sådan här byggnad får uppföras 200 meter från ett bostadsområde - det är det tillåtna "skyddsavståndet".
- En detaljplan ska upprättas, då syns även fastigheterna. Nu har vi bara en illustration att visa, menade Erik Persson.
Finns alternativ
Ett annat problem är var båtfolket ska förvara sina segelbåtar. Haraholmens småbåtshamn och intilliggande båtupplag som ligger i anslutning till Piteå Djuphamn blir inte kvar när den nya fabriken byggs. Som PT tidigare berättat vill dock kommunen även gräva en ny kanal genom Bondön. I anslutning till kanalen blir det en ny båthamn dit båtarna skulle kunna flyttas. Just nu ligger ärendet hos Länsstyrelsen för en miljöprövning, nästa steg är att skicka en kommunal ansökan till miljödomstolen i Umeå. Piteå har också sökt EU-medel till detta.