Under 2010 ansåg norrbottningarna att de mådde bättre än vad de gjorde 2006. Det visar den befolkningsundersökning som gjorts de aktuella åren. Deltagarna, omkring 12 000 under 2010 och omkring 6 000 under 2006, har svarat på frågan "hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd". Svarsalternativen går i olika skalor från mycket dåligt till mycket bra. Fler rapporterar bra hälsa och färre dålig hälsa. Det gäller män som kvinnor och ung som gammal.
Oförändrad nivå
Förekomsten av diabetes låg på samma nivå 2006 och 2010. Bland männen i genomsnitt åtta procent och sex procent bland kvinnorna.
Däremot finns det andra hälsoaspekter som inte har blivit bättre.
- Men hälsotillstånd behöver inte förknippas med sjukdomsbild och det behöver inte ha en direkt koppling till eventuella sjukdomar, förtydligar Kerstin Sandberg, folkhälsostrateg som tagit fram Hälsobokslutet.
Andelen länsbor som uppger sig ha högt blodtryck har ökat från 2006 till 2010. I åldersgruppen 45 till 64 år uppger en av fem att de tar medicin mot högt blodtryck.
- Men vi har inget bakgrundssammanhang till undersökningen, säger Kerstin Sandberg och förklarar att även det kan spela in.
Högre än riksgenomsnittet
Användningen av blodtrycksmedicin har ökat bland medelålders norrbottningar medan användningen av blodfettssänkande mediciner har minskat. Dessutom uppger färre personer i samma åldersgrupp att de har en långvarig sjukdom, jämfört med 2006. Trots det är det ändå nästan hälften av kvinnorna samt fyra av tio män som uppger sig ha ett långvarigt hälsoproblem.
Fler dör i hjärtsjukdomar, drygt 30 dödstal över riksgenomsnittet, samt sjukdomar i hjärnans kärl, knappt 20 dödstal över riksgenomsnittet och diabetes, omkring 5 dödstal över riksgenomsnittet. Lungcancer och tumörer är färre förekommande.
Förbättra hälsan
Fysisk aktivitet ser Kerstin Sandberg som ett sätt för befolkningen att förbättra hälsan. Hälsobokslutet visar dock att norrbottningarnas fysiska aktivitet inte har förbättras mellan 2006 och 2010. Drygt hälften av de vuxna rör sig och är fysiskt aktiva 30 minuter per dag, enligt rekommendationer. 14 procent ägnar däremot sin fritid främst till stillasittande aktiviteter och lägger mindre än två timmar i veckan på att röra sig, såsom promenera eller cykla.
Hälsobokslutet utkommer årligen och befolkningsundersökningen genomförs vart fjärde år.