I få fall är tiden så viktig som när man drabbats av stroke. För varje minut utan behandling dör två miljoner nervceller och ju längre tid behandling dröjer desto större är risken för bestående skador på hjärnan.
Inför Strokedagen den 8 maj undersökte Hjärnfonden kunskapen kring stroke hos svenskarna och resultatet visar på stora regionala skillnader. Över 40 minuter skiljer sig väntetiderna för att få behandling mellan det bästa och sämsta länet i Sverige.
Fyra minuter snabbare
Norrbotten ligger bra till och ger nödvändig behandling fyra minuter snabbare än riksgenomsnittet.
Grannlänet Västerbotten är dock betydligt snabbare - hela 24 minuter, vilket innebär att man där är snabbast i landet.
För lång tid
- Svenskar har lärt sig känna igen tecknen på stroke och vet om hur viktigt det är att snabbt ta sig till sjukhus. Vad vi dock kan se i statistiken är att det fortfarande tar alldeles för lång tid att få behandling när man väl kommer till sjukhus. Det här är ett problem för de drabbade, såväl som för vården och politiker, säger Gunilla Steinwall (bilden), generalsekreterare Hjärnfonden.
816 länsbor drabbade
Den rikstäckande undersökningen visar att många vet att det är bråttom att komma in till sjukhus efter en stroke, men hela 20 procent av svenskarna tror att man kan vänta längre än 4,5 timme, vilket är tidsgränsen efter vilken förutsättningarna för behandling dramatiskt försämras.
I Norrbottens län fick 816 personer stroke år 2010.
Dödligheten är 23 procent för kvinnor och 22 procent för män.