Norrbotniabanan prio för MP

- Nu planerar man att bygga en fem kilometer lång tunnelbanestump i Stockholm för 20-30 miljarder kronor, i stället för att satsa pengarna på Norrbotniabanan. Det är absurt.Det säger riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP), som besökte Piteå på fredagen.

Mehmet Kaplan tycker det är absurt att lägga 20-30 miljarder på en tunnelbanestump i Stockholm istället för att satsa på Norrbotniabanan. I bakgrunden Miljöpartiets ordförande/gruppledare i Piteå, Helena Stenbäck.

Mehmet Kaplan tycker det är absurt att lägga 20-30 miljarder på en tunnelbanestump i Stockholm istället för att satsa på Norrbotniabanan. I bakgrunden Miljöpartiets ordförande/gruppledare i Piteå, Helena Stenbäck.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2012-03-19 06:00

Kaplan är bland annat ledamot i arbetsmarknadsutskottet och gruppledare för sitt parti tillsammans med Gunvor G Ericson samt integrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Han nämner tunnelbanans planerade utbyggnad till Nacka - mot slutet av vårt samtal i Vardagsrummet i Piteå, på tal om jobbskapande åtgärder.

Miljöpartiet de gröna har dagen innan haft en väl synlig annons i Piteå-tidningen om att Mehmet Kaplan besöker Piteå och det så kallade Vardagsrummet på Bryggargatan mellan klockan 17 och 19 på fredagen för att i första hand prata integration med Piteborna. Kaplan är också ledamot (ersättare) i justitieutskottet med ansvar för rättsfrågor och integration.

Få besökare
Men det är glest med besökare som vill träffa MP-riksdagsmannen, som tidigare var förbundsordförande för Sveriges Unga Muslimer och som är en av initiativtagarna till den nya fredsorganisationen Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR). Ett skäl till - om man så vill - Pitebornas svala intresse är säkert tidpunkten, många har annat för sig en fredagskväll än att diskutera integration.

Integration är annars ett område som Piteå kommun enligt Helena Stenbäck, ordförande och gruppledare för Miljöpartiet i Piteå, i hög grad behöver förbättra och utveckla.

Mötesplatser
Integration handlar bland annat om att skapa mötesplatser, det är Helena Stenbäck och Mehmet Kaplan överens om. Vi kommer in på frågan om moskéer. Ett moskébygge är på gång i Umeå. I Luleå har man inte kommit lika långt, men även här diskuteras frågan inom den lilla lokala muslimska församlingen.

Utövande muslimer på mindre orter i Sverige får ofta hålla till i lägenheter eller källarlokaler, och det är inte särskilt lyckat ur ett integrationsperspektiv, framhåller Kaplan:

- Källarlokaler kan uppfattas som skrämmande av omgivningen. En moské eller ett islamiskt center är mycket mer inbjudande och välkomnande. Varje gång det ska byggas en moské i Sverige väcker det motstånd och protester, men när moskén väl finns på plats upplevs den som ett positivt tillskott som hör till stadsbilden. Så är fallet på Hisingen i Göteborg och Södermalm i Stockholm. Öppenheten är oerhört viktig.

Rädsla för det okända
Rädslan för det okända och annorlunda kan bara hanteras genom öppenhet och tillgång till mötesplatser, där människor kan träffas över religiösa, kulturella och politisk-ideologiska gränser, framhåller Mehmet Kaplan.

Det finns många frågor man kan prata med Mehmet Kaplan om - till exempel föreningslivet, de svenska studieförbunden och nykterhetsrörelsen; Kaplan har varit distriktsordförande i IOGT-NTO Stockholm och den miljöpartistiske riksdagsledamoten är en stimulerande samtalspartner.

Ship to Gaza
Somliga av oss förknippar Mehmet Kaplans namn med Ship to Gaza, vars försök att bryta blockaden sjövägen sommaren 2010 fick ett fruktansvärt och blodigt slut när israelisk militär bordade sex fartyg i den så kallade Freedom Flotilla på internationellt vatten. Nio personer ombord på passagerartyget som ingick dödades, flertalet av dem turkiska medborgare. Kaplan, som själv har turkiskt ursprung, befann sig ombord på ett av lastfartygen.

Mehmet Kaplan har fortfarande inte fått tillbaka de personliga tillhörigheter och den utrustning som tillhör Sveriges riksdag som israelisk militär beslagtog i samband med att han internerades och sattes i förvar på en flygplats. Han och Ship to Gaza har stämt den israeliska staten.

"Bisarrt"
- Jag förväntar mig att domstolen så småningom kommer att kalla oss till förhandlingar, för Israel är ju ändå en rättsstat. Frågan är bara hur jag ska kunna infinna mig i rätten då jag är belagd med 10 års inreseförbud i Israel. Förbudet motiveras med att jag "illegalt försökt ta mig in i Israel", vilket ju är bisarrt.

Helena Stenbäck vill gärna att vi även kommer in på Miljöpartiets satsning mot ungdomsarbetslösheten, där man föreslår att det ska skapas 15 000 så kallade traineeplatser i näringsliv och välfärd. Staten ska stå för en del av lönekostnaden när företag eller kommuner anställer en ung arbetslös, föreslår MP, som är det tredje största partiet i riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om