Nedblåsta träd upprör stugägare

Idyllen på Haraholmsudden är förstörd. Området är svårt sargat efter att mängder av träd blåst omkull i skogen. Piteå kommun äger marken och får hård kritik för att träden lämnats kvar - det kan också vara ett brott mot skogsvårdslagen.

Stugägaren Ola Bergström är upprörd över Piteå kommuns slappa agerande. "Timret blir förstört om det får ligga och det handlar ju om massor med pengar", säger han.

Stugägaren Ola Bergström är upprörd över Piteå kommuns slappa agerande. "Timret blir förstört om det får ligga och det handlar ju om massor med pengar", säger han.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2012-06-11 06:00

På Haraholmsudden utanför
Piteå ligger omkring 15 fritidshus. Många stugor har gått i arv i flera generationer och området kan utan tvekan klassas som idylliskt.

De kraftiga stormar som dragit fram i Norrbotten de senaste åren har dock ställt till med problem för stugägarna. Mängder av träd har blåst omkull i skogen och lämnats vind för våg av Piteå kommun som äger marken.

- Det ser verkligen hemskt ut. Många av träden är flera år gamla och det är bara kommunen som har råd att lämna så här mycket timmer i skogen. Det handlar om flera billass och jag hörde att någon uppskattade värdet till över 50 000 kronor, berättar Ola Bergström, som äger ett fritidshus i området.

Stugägarna upprörda
Bergström och fler av hans grannar är mycket upprörda över kommunens ovilja att ta sig an uppröjningsarbetet.

- Varje år är det träd som faller och det blir bara värre och värre. Timret blir förstört om det får ligga och det handlar ju om massor med pengar. Kommunen har visserligen lovat att ta rätt på träden - men inte förrän till hösten, säger Ola Bergström.

Stig Lundberg, stugägare i det värst drabbade området, befarar att en olycka förr eller senare ska inträffa.

- Många rotvältor ligger kvar sedan träden sågats av och man vet ju aldrig när de tippar tillbaka. Vi vågar inte släppa ut barnbarnen ensamma, det här är ju livsfarligt för dem, säger han, och iakttar när Harry, 3 år, klättrar över en trädstam.

Lundberg har flera gånger råkat ut för att träd legat tvärs över vägen när han varit på väg hem från stugan.

- När man far hit vet man inte när man kan fara hem. Två dagar i rad har jag fått ta fram motorsågen och såga mig ut. Vi är upprörda - det ser inte bara förfärligt ur utan det är också slöseri med skattepengar. Om träden såldes åt SCA eller någon annan skulle problemet vara löst, säger han.

Brott mot lagen
Att lämna kvar nedfallna träd i skogen kan dessutom vara ett brott mot lagen.

- Lämnas mer än fem kubikmeter per hektar så bryter det mot skogsvårdslagens paragrafer. En stor tall är cirka en kubikmeter och träd som fälls under vintern ska vara omhändertagna före 15 juni. Det har att göra med insekternas svärmningstider, berättar Jörgen Wahlberg, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Träd som lämnas kvar kan angripas av granbarkborre och andra vedlevande insekter som sedan kan ge sig på levande skog.

- Jag ser det också som resursslöseri och jag tror att Piteå kommuns dilemma är att man saknar skogligt utbildad personal. Det är lite märkligt att inte vi på Skogsstyrelsen blivit kontaktade. Vi vet vad som bör göras och då hade det inte behövt bli så här, säger Wahlberg.

Han ser särskilt allvarligt på rotvältor som lämnas kvar när trädet sågas bort.

- Det har hänt mer än en gång att människor fått det över sig och dött, säger Jörgen Wahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om