N065˚ 20,018' Ö021˚ 27,452' Geocaching - nutida skattjakt

Du ser dem inte, men för de invigda finns skatter gömda överallt. Dolda likväl under det buskage du varje dag går förbi på väg till skolan som fastkedjade nere på Medelhavets botten.

Foto:

PITEÅ 2011-10-07 06:00

Det är fenomenet geocaching det handlar om.

- Det är skattletning helt enkelt! Fast på en helt ny nivå, säger en av geocachfantasterna Ung har träffat.

Peter och Erik, som egentligen heter någonting annat, vill vara anonyma. Anledningen är att man inom geocaching inte vill att alla ska veta exakt vad man håller på med eller exakt var man har varit.

- Det finns också vissa caches som är lagda på olagliga ställen, som exempelvis fabriker och då kan det vara skönt att vara anonym, säger Erik.

Det är en solig höstdag och skogens klargula lövverk blandas med granarnas mörka riskvastar. Vi befinner oss på det lokala Grisberget och ska leta efter en skatt, eller en "cache" som det kallas. Caches finns gömda över hela världen och i Piteå finns redan ett trettiotal. Ordet "cache" betyder översatt från engelska ett gömställe eller hemligt förråd och är lådor geocachutövare letar efter.

Dessa lådor innehåller alltid en loggbok och koordinater, men ofta innehåller de också föremål av olika slag. Pitekillarna Peter och Erik som båda är 18 år beskriver att det är utmaningen med att hitta cacherna som är det roliga, inte skatterna i sig.

- Vi brukar oftast bara ta koordinaterna, alltså "cacha in" att vi tagit den på hemsidan eller mata in dessa koordinater för att leta reda på nästa cach om den är en del av en kedja. Grejerna brukar vara så obetydliga, som exempelvis nyckelringar, knappar och annat, säger Peter.

- Fast det finns cacher som är väldigt dyrbara, inflikar Erik. Det finns något som heter the first cach price och det är när företag gömmer cacher för reklam av sin vara. Den som hittar den först vinner saken och jag vet att det har funnits mobiler och bärbara datorer att hitta, säger Erik.

En blandning av tur, skicklighet och envishet
På hemsidan värderas svårighetsgraderna att hitta cacherna med en skala från ett till fem stjärnor samt två olika kategorier: svårighet och terräng. Om cachen har en stjärna i svårighet betyder det att den är gömd på att ställe som är ganska synligt, men då kan terrängen vara desto tuffare.

- Om cachen har fem stjärnor i terräng kan den finnas på allt ifrån en 90 grader klippvägg, högt uppe på ett berg eller till och med på havsbotten. Då behöver man utrustning och det är ganska mycket jobb, men superkul såklart, säger Peter.

Det finns också en storleksskala som visar hur stort cachen är med benämningar som nano, micro, liten, mellan, stor och annat.

- Vi har tagit en nano en gång vilken är ungefär lika stor som en filmrulle. Vi var på en järnbro och letade när en kompis råkade luta sig mot en bult som plötsligt rörde på sig. Det visade sig att det var cachen och det enda utmärkande var att den hade en svagt skiftande färg till skillnad från de andra tusen bultarna på bron. Ibland är det ren tur att man lyckas hitta cachen, men det krävs också en del skicklighet och envishet, säger Peter.

Utrustning bestående av GPS eller smartphone
Vill man börja med geocaching behöver man först ha en användare på hemsidan geocaching.com samt en GPS eller smartphone med den speciella geocachaplikationen.

- Vi blev invigda på det "rätta sättet". Det innebär att man antingen ska hitta en cache bara av misstag eller, så som vår kompis gjorde, ta med en på geocachletande. Men vill man börja kan man också bara göra en användare på hemsidan, säger Peter.

- Förut körde vi med en GPS men det är så mycket smidigare, billigare och roligare med applikationen. Då slipper man ha långa listor med koordinater och ledtrådar i fickorna, utan man har bara allt samlat i mobilen. Då blir sökandet det centrala, vilket är det roligaste, säger Erik. Den roligaste cachen vi har tagit var nog den som kallades Creepy Crawlers i Göteborg. Det var en gammal stenbro med en 70 centimeters öppning att krypa igenom. Det var mycket vatten och vi fick klättra på väggarna. Det var skoj, fortsätter Erik och Peter nickar.

I framtiden tror killarna att geocaching kommer att expandera. Fler och fler människor får ständigt upp ögonen för aktiviteten och lägger ut egna caches.

-  Jag tror det är i Los Angeles eller San Fransisco där det finns en cach ungefär var åttonde meter. Det är lite roligt när det finns regler som säger att det måste vara minst 280 meter mellan, men det handlar om att sporten växer hela tiden, säger Erik.

-  Fler och fler intresserar sig just för att det är så lättillgängligt och roligt. Varför åker vissa på en bräda med hjul egentligen? Jo, för att det är så himla kul. Så enkelt är det med geocaching också, det är grymt roligt, säger Peter och tittar på Erik som håller med till hundra procent.

FAKTA Geocaching

Ordet geocaching är ett sammansatt amerikanskt ord. Geo står för jord och mark medan caching betyder gömställe. På svenska beskrivs sporten ofta som "skattjakt med GPS".

Geocaching startade i USA i maj år 2000 när en man vid namn Dave Ullmer gömmer en hink med småprylar utanför Portland, Oregon. Han skriver in koordinaterna på en diskussionssida på nätet och folk blir intresserade. Fenomenet växer och det bildas regler, gömmor, e-postlistor och tillslut en egen webbplats.

Geocaching.com är den stora internationella sidan där du skapar en användare och registrerar dina avklarade caches.

Geocaching.se är den svenska hemsidan med all information om hur du går tillväga, regler, chattforum och en uppdaterad lista på caches i Sverige.

Det finns olika symboler som visar när man kan hitta cacherna. Vissa kan man bara ta på dagen, andra på natten medan vissa är bara tillgängliga under sommar- eller vinterhalvåret. En symbol på en flicka visar att det är barnvänligt och en symbol på en hund visar att du kan ta med ditt husdjur om du vill.

Det finns också något som kallas Travel Bugs som är en del av geocaching. Då har man en bricka med ett speciellt cachnamn och regler för hur den ska färdas, Man cachar helt enkelt in var den har varit och var man flyttar den för att någon annan sedan ska hitta den.

KÄLLA: geocaching.com & geocaching.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om