Muddringen kan bli klar innan jul

Muddringen av Södra hamn i Piteå är igång och om kyla och is håller sig borta kan arbetet vara klart innan jul. BDX, som fått uppdraget och dess underleverantör kör dubbla skift för att försöka hinna med arbetet.

Lera från botten av Södra ham gräns/sugs upp och hamnar sedan via rör i den stora sedimenteringsbassängen.

Lera från botten av Södra ham gräns/sugs upp och hamnar sedan via rör i den stora sedimenteringsbassängen.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2012-10-06 06:00

Muddring handlar om de åtgärder som görs för att fördjupa eller restaurera ett vattenområde. När det gäller Södra hamn i Piteå (som i dag delvis är igenslammat) ska vattendjupet bli minst 1,5 meter, närmast Västra kajen handlar det om minst tre meter.

Sugmudderverk
Kommunstyrelsen beslutade i augusti att ge uppdraget till BDX till en kostnad av 6,5 miljoner kronor. Muddringsarbetet får på grund av båttrafiken och djurlivet inte bedrivas under sommaren och har därför startat i dagarna.

- Vi är igång, vi har startat delvis och kör för fullt nästa vecka, säger Jan Isaksson, marknadsområdeschef för BDX i Piteå älvdal.

Det är underleverantören Bigfloat Dredging från Jakobsstad som redan börjat arbetet på Klubbgärdssidan. Detta med ett gräv- och pumpmudderverk som gräver och pumpar upp bottensedimentet. Via en slang hamnar leran sedan i den stora sedimenteringsbassängen.

Till veckan börjar också BDX att muddra andra sidan mot Västra kajen. De använder sig av ett sugmudderverk som först suger och sedan pumpar upp leran.

Via en annan slang hamnar också dessa massor i den stora bassängen.

- De två olika mudderverken kompletterar varandra, säger Jan Isaksson som menar att sugmudderverket passar lite sämre där det är vass och gräs.

Eftersom man befarar att leran kan vara försurad har kalk också lagts ut i och kring bassängen för att neutraliserad den.

Minska grumlingen
Peter Lindqvist, produktionschef för muddringen, berättar att man även spänt ut så kallade siltgardiner mellan bron och kanalen och sågen och Kappa. Syftet är att slammet som muddras upp ska stanna kvar i området och sedan rinna ner mot botten.

- Det är för att minska grumlingen.

Med en varm, isfri och inte så blåsig höst, med så stilla vatten som möjligt skulle arbetet kunna hinnas med innan jul - lägger det sig däremot ett tjockt lager is blir arbetet för kostsamt och får avbrytas.

- Vi kan hinna klart om vintern blir sen, annars har vi nästa höst på oss också, säger Jan Isaksson som menar att man ska köra dubbla skift, både förmiddag och eftermiddag för att försöka hinna med.

Totalt är det 82 000 kubikmeter lera som ska muddras bort. Kör man för fullt ut kan man få bort 60 kubik i timmen.

Muddringsmassorna som forslas till sedimenteringsbassängen ska sedan torkas och ovanpå ska läggas ett lager morän. Sedan ska det bli någon form av grönområde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om