Ibland kan motivationen till träningen fattas och då är det inte så lätt att ge sig iväg för att träna. Men om vi hanterar våra tankar och känslor på rätt sätt kan vi råda bot på det, menar idrottsvetaren Marie Eriksson.
- Det ökar chansen åtminstone för orken finns egentligen hos alla, säger hon.
Det handlar om hur vi tänker kring träningen.
- Om vi tänker att det är jobbigt och har negativa tankar kring träningen prioriterar vi den inte, säger hon.
Om folk i stället fokuserar på de långsiktiga egenskaperna som träningen medför kan motivationen öka, som att vi får bättre hälsa, ökat självförtroende och bättre sömnkvalité.
Som ett kugghjul
Våra tankar, beteenden och känslor har ett samspel med varandra, förklarar Marie Eriksson. Hon liknar det med ett kugghjul och får vi ordning på en del följer de andra bitarna med i rörelsen. Som med träningen. Om vi skapar en positiv känsla för träningen borde också våra tankar och beteenden kring det följa med.
- Välj en aktivitet som passar in i ditt liv och som du tycker är rolig, säger Marie Eriksson och förtydligar:
- Det viktigaste är att man tycker att det är kul, för det är då man gör det.
Glädjande Zumba-pass
Rolig träning upptäckte flera i personalen när de provade på ett Zumba-pass som lockade fram positiva känslor och skratt.
- Jättekul, säger sjuksköterskorna Lena Andersson och Roya Sariaslani som dansade Zumba för första gången.
Hälsodagen arrangerades av Fritidsföreningen Piteå älvdal och under dagen fick personalen också lyssna på föreläsningar om hur ett gott skratt förlänger livet, om alkohol och droger samt testa ett kroppskontroll-pass och meditation.