Det råder ingen tvekan om att vi är på väg mot ett samhälle utan kontanter. Vi använder allt mer digitala pengar. Samhällsekonomiskt är det ganska kostsamt med kontanter. Bankerna slipper stora kostnader med kontohantering i och med elektroniska betalningar som är billigare.
I takt med att de flesta har en smartphone kommer apparna som ska få oss att betala via telefonen. För privatpersonen innebär det att man slipper gå till bankomaten eller använda bankkortet.
Telefonen blir vår nya plånbok.
Butikerna minskar möjligheten att betala kontant och kontanternas betydelse minskar snabbt. Vi betalar allt oftare saker via telefonräkningen eller kreditkort kopplade till appar.
Ingen plånbok
På Willys i Piteå finns möjligheten att betala sin mat med SEQR. Det innebär att man inte behöver sin plånbok för att betala sin mat.
- Man handlar som vanligt och när man kommer till kassan säger man till att man vill betala med mobilen. Din kod scannas in och köpet registreras, säger Daniel Lövgren, butikschef.
Butiken har använt sig av systemet sedan november förra året.
- Jag skulle uppskatta att mellan fem och tio personer i veckan använder sig av appen. Den är än så länge inte kopplad till ditt bankkonto men när det blir möjligt tror jag fler kommer att nappa.
Ingen skimningsrisk
För butiken är fördelen minskat användande av kontanter.
- När man använder bankomatkort finns ju risken för skimning (kortkapning) vilket innebär att någon annan tar dina pengar, det slipper man oroa sig för när man betalar med mobilen. Sen går det snabbare också med mobilen.
Han tror att mobilen är framtiden och SEQR är ett steg i ett led med fler möjligheter.
I mitten på december kom appen Swish som är direkt kopplad till bankkontot. Med den kan du skicka pengar via telefonen till en annan person som har appen. Till exempel kan den användas till att betala en delad krognota med, föra över pengar till en vän med mera. Pengarna går över direkt.
Appen är relativt ny och kom ut den 12 december förra året.
- Ungefär 1000 personer av Sparbanken Nords kunder i länet har laddat ner appen, säger Christina Sandsten, marknadschef på Sparbanken Nord i Piteå.
Det här är framtiden
Att det här är framtiden är hon övertygad om.
I takt med utvecklingen behövs inte bankens tjänster till sådant det går att göra själv. Det blir färre och färre kvar som går in på banken för att skicka pengar, ta ut pengar och så vidare.
- Vi kan rikta våra krafter mot att hjälpa kunderna planera för framtiden. Se över pensionen, räkna på vilka förutsättningar man har för att gå i pension tidigare, upprätta samboavtal med mera, säger Christina Sandsten.