PT har tidigare berättat om projektet (läs mer i faktaruten) som bygger på tanken att använda mobiltelefoner som hjälpmedel i skolundervisningen.
I slutet av september 2011 fick dels elever på Estetiska programmet, dels elever på Fordons- och transportprogrammet i årskurs två på Strömbackaskolan varsin smartphone. Likaså lärarna och annan personal.
I går träffades fordonseleverna samt lärare för att fundera och resonera kring projektet som avslutas i juni.
- Men vi har bara startat och det finns mer saker att jobba med, jag vill gärna se en fortsättning, säger Hans Johansson, lärare i samhällskunskap och matte.
Massutskick
Han menar att det med mobiltelefonerna blivit betydligt enklare att få ta på eleverna, exempelvis genom att skicka massutskick med sms till alla på en gång.
Det kan vara att han vill att eleverna, inför en lektion, ska fundera över något särskilt, se en nyhetssändning på tv eller ett visst tv-program som man sedan kan diskutera i klasrummet.
Klassen har också skapat en egen blogg som man kan nå via mobilen eller datorn, där läggs all information ut och eleverna kan själva lägga ut bilder eller text från sina praktikplatser. Man har också provat att använda sig av diktafonen och låtit eleverna få reflektera muntligt över en film man sett.
- En del tyckte det var jobbigt, andra att det var bättre än att skriva, säger Hans Johansson som också själv gav eleverna muntlig feedback.
Diskuterat inslag
Eleverna har också använt mobiltelefonera för att se inslag på Youtube eller reklamfilmer som man sedan diskuterat. På matten har man använt mobiltelefonen som för att räkna ut avstånd mellan olika städer och hur långt det skulle ta att köra sträckan.
- Eleverna har också fått lära sig tekniken, att det går att använda både telefonen och datorn till så mycket mer än att bara spela spel, säger Hans Johansson.
Eleverna Didrik Johansson, Andreas Johansson och Erik Nilsson vill också se en fortsättning.
- Det är ju i trean vi skulle behöva telefonerna, säger Andreas Johansson som menar att det bland annat s kulle behöva göras instruktionsfilmer om hur olika maskiner ska användas. Något som underlättar för eleverna som kommer efter dem.
"Både och"
De tycker också att telefonerna är bra för att kunna meddela sig med lärarna bättre, få information om när det är prov och kunna lägga ut material på bloggen som man vill visa för resten av klassen när man är ute på praktik (vilket det blir mer av nästa år).
Klasskompisen Emanuel Fröb tycker dock att projektet varit "både och".
- Det är klart enklare att få tag på lärare och sådär och den engelska ordlistan är jättebra. Men jag tycker att själva telefonen varit seg, egentligen så skulle vi kanske haft iPads istället så vi kunnat anteckna på den.
Niclas Ekberg, utvecklingsledare på Barn- och utbildning, menar att mobiltelefonen "på gott och ont" gjort att gränsen mellan "skola" och "hemma" suddats ut för eleverna.
- Frågan är om det gett ett mervärde till undervisningen, om det här är ett nytt sätt att lära sig saker?
Uppföljning på gång
Han har ännu ingen bild av hur det gått. En uppföljning är på gång med bland annat en enkät som alla ska få fylla i. Sedan blir det upp till ansvariga rektorer att fatta beslut.
Det är dock tveksamt om projektet får fortsätta eftersom bun har stora sparkrav på sig.