Missbrukare måste flytta från Ankaret

Efter flera turer - nu säger kommunen upp avtalet med Ankarets missbruksboende. Klagomål från grannarna, låg boendestandard och bristande tillsyn ligger bakom beslutet.

På Hammarvägen i Öjebyns finns redan baracker för hemlösa. Piteå kommun planerar nu att placerad dit ännu fler då avtalet med Ankaret löper ut till sommaren.

På Hammarvägen i Öjebyns finns redan baracker för hemlösa. Piteå kommun planerar nu att placerad dit ännu fler då avtalet med Ankaret löper ut till sommaren.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2011-12-16 06:00

Ankaret har fyra platser för missbrukare som inte vill ta sig ur sitt beroende. Sedan 1997 har det nuvarande avtalet mellan Piteå kommun och Ankaret löpt på. Men nu är det slut.

En enig socialnämnd har fattat beslutat att säga upp avtalet från och med 1 juli 2012.

- Vi säger upp avtalet eftersom standarden på Ankaret inte är som vi önskar. Det råder även brister i tillsynen, den har helt enkelt inte alltid fungerat och grannarnas åsikter har också inverkat på beslutet, säger Tommy Caesar (S), vice ordförande socialnämnden.

I grund och botten finns alltså ett missnöje med hur boendet har skötts.

- Ankaret har inte fungerat som det ska. Upprustningen och standarden har varit för låg och vi ser att den har sjunkit med tiden och avtalet sägs därför upp.

Hamnar i baracker
Som PT har berättat tidigare har även närboende klagat på situationen. I en insändare undertecknad av 19 personer stod följande. "Vi, grannar till missbruksboendet Ankaret, skriver för att uttrycka vårt starka missnöje kring de rådande förhållandena. Vårt mål är att verksamheten kring Ankaret skall vara helt avvecklad 2012 06 30".

Något som kommunen lyssnar på.

- Det har varit många turer och nu är det dags att vi vänder blad och hittar en ny lösning för gruppen, säger Tommy Caesar.

Piteå kommun har nu inlett arbetet med att hitta fyra nya boendeplatser för missbrukare. Lokaliseringen blir sannolikt utanför tätbebyggt område.

- Eftersom det här är personer som vill fortsätta missbruka är det ingen hyresvärd som vill ta emot dem. Men vi kan inte låta dem hamna på gatan och det är vår skyldighet att alla ska ha tak över huvudet.

Hetaste alternativet är att skapa fler baracker vid Hammarvägen och eventuellt Marklundsvägen. Det kommer att bli en klart dyrare affär för kommunen än att hyra in sig på Ankaret.

- Vi räknar med att en barack plus omkostnader kostar runt 400 000 kronor per år. Vatten och avlopp måste exempelvis dras. Sedan måste en tillsyn också ske eftersom det kan bli skadegörelse.

Överraskning för ägaren
För Ankarets ägare Christer Nyman kommer beskedet om att avtalet sägs upp som en överraskning.

- För mig gör det inget, jag har ändå inte tjänat några pengar på det. Men att det här sker är helt och hållet er förtjänst utifrån det ni har skrivit och hängt ut mig; att ni satt tryck på politikerna.

Grannarna har protesterat mot boendet?
- Grannarnas tankar går över, de ville ha upp sina huspriser och det var framför allt en som drog med övriga.

Kommunen säger att övriga orsa...
- Vad folk säger och gör är det en skillnad på. Kom inte med sådan där bullshit till mig då skrattar jag bara, säger Christer Nyman.

Missbrukarna kan bo kvar på Ankaret till och med sista juni sedan måste Piteå kommun ha hittat ett nytt boende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om