I och med att den nya skollagen infördes den första juli i år delades särskolan upp i två skolformer. Numer heter det grundsärskola och gymnasiesärskola. Ändringen har medfört problem för bidragsfrågan, men som uppges vara ett skrivfel.
Skrivfel
Eftersom särskoleelever inte är berättigad studiemedel har man i stället fått förlängt barnbidrag, förklarar Anna Barklund som
jobbar på gymnasie- och utbildningsenheten på utbildningsdepartementet, men när särskolan delades upp i två former ändrades inte namnet överallt.
- När man skulle konsekvensändra skolformen särskola
ersattes ordet bara med grundsärskola och inte med gymnasiesärskola, säger Anna Barklund.
Begreppet gymnasiesärskola finns i skollagen, men inte i den paragraf som ligger under socialförsäkringsbalken, som behandlar bidragsfrågan. Eftersom särskoleelever inte är berättigade studiemedel från CSN, Centrala studiestödsnämnden, innebär lagändringen i praktiken att de elever som studerar på en gymnasiesärskola inte har något bidrag alls att tillgå.
- Men det beror på ett skrivfel när ändringen gjordes och vi kommer åtgärda det så fort som möjligt och jobba fram en lagändring, säger Anna Barklund.
Få bidrag
Hon förklarar att regeringen aldrig haft för avsikt att ta bort något bidrag och meningen är att elever på ett särskolegymnasium även i fortsättningen ska få förlängt barnbidrag.
Hur lång tid det kan tänkas ta att åtgärda skrivfelet kan Anna Barklund inte svara på. Hon förklarar att i och med att det är lagbundet ska saken föreläggas i riksdagen.
- Men det är lätt ordnat egentligen, det är två ord som ska bytas, säger hon.