Mindre "strul" när unga och polis jobbar ihop

Norrfjärden har under sommaren och hösten varit hårt drabbat av skadegörelse och "pojkstreck" som klart klivit över gränsen för det acceptabla. Alla goda krafter försöker nu samlas, bland annat samverkar polis och skolungdomar.

Områdespolisen Sara Malm vill jobba med ungdomar och allmänhet för att motverka problem i förtid. Hon poängterade hur viktigt det är att höra av sig och berätta, vilket man kan göra anonymt.

Områdespolisen Sara Malm vill jobba med ungdomar och allmänhet för att motverka problem i förtid. Hon poängterade hur viktigt det är att höra av sig och berätta, vilket man kan göra anonymt.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2010-12-09 06:00
Norrfjärden är inte det enda ställe som drabbats av oroligheter under hösten, men ovanligt mycket har hänt i byn. Det har rört sig om allt från nerrivna postlådor till intrång hos gamla, skadegörelse och allmän respektlöshet både i skolan och på allmän plats, stölder med mera.
I början av september anordnade S-föreningen i byn ett allmänt möte, dit ett 40-tal personer sökt sig. Många upplevde dock att man kanske inte nådde rätt personer, förekomsten av tonårsföräldrar var till exempel inte så stor.
Prioriterat område
Polisens roll är förstås viktig i sammanhanget. Områdespoliserna Sara Malm och Ulf Eriksson har i sitt uppdrag att jobba med externa kontakter, bland annat med skola, föreningsliv, företag och - kanske framför allt - ungdomar. De har gjort en hel del i byn under hösten.
- Norrfjärden har varit ett prioriterat område med ökad polisnärvaro, fast det är egentligen alla högstadieskolor i kommunen, berättar Sara Malm.
- Vi har gjort så kallade trygghetsvandringar tillsammans med ungdomar och kommunrepresentanter, vi har gått ut i klasserna och pratat med eleverna och gjort en del så kallade oros-samtal också.
Oros-samtal
Ett oros-samtal görs då polisen av en eller annan orsak fått ögonen på en ungdom, det behöver inte handla om brott utan kanske mer att den unge funnits med i "fel" sammanhang några gånger.
- Då tar vi ett samtal tillsammans med föräldrarna och ungdomen, där vi pratar om vad vi sett och vad vi tror och hur det kan bli om det får fortsätta, berättar Malm. Det handlar mycket om att få en diskussion om de val man gör som ung, om pojkstreck som kan utvecklas till något helt annat om det får fortsätta.
Polisen vill motverka det genom att väcka både föräldrar och ungdomar i tid.
Respekt
På liknande sätt resonerar ungdomarna själva. Ett antal niondeklassare från Porsnässkolan har under hösten gjort flera klassbesök hos yngre elever för att prata om skadegörelse och uppförande, om respekt för sig själv och för andra och om att ta skolan på allvar.
- Vi har också pratat om internet-mobbning och att en del dricker och såna saker, berättade Pauline Asplund, som är sekreterare i skolans elevråd, under det spontana möte mellan ungdomar, polis och press som uppstod vid onsdagens teaterföreställning (se artikel här intill).
Niorna resonerade som så, att de som strular kanske lyssnar mer på äldre elever än på vuxna. De har också engagerat sig i olika saker utanför skoltid och bland annat basat för mötesplatsen i sporthallens kafeteria, dit ungdomar kan komma och fika, spela spel och liknande.
Konkret förslag
Onsdagens möte mellan områdespoliserna och ungdomarna blev en positiv upplevelse. Diskussionerna utmynnade bland annat i ett konkret förslag, som kommer att genomföras inom kort;
- När man går ut och pratar i klasserna är det många som tar åt sig jättemycket, fast de aldrig gjort nåt fel, och andra - de som borde lyssna - gör det inte. Det vore bättre att träffa de som strular enskilt, tillsammans med deras föräldrar, tyckte ungdomarna.
Nu ska polis och elevråd försöka jobba tillsammans och göra såna träffar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om