Videon är inte längre tillgänglig
- Det är en folksjukdom, säger Mats Brännström, Hälso- och sjukvårdsdirektör vid Norrbottens läns landsting som menar att det i dag finns mycket kunskap kring sjukdomen, i Norrbotten har man dock varit sena med att omsätta den kunskapen i praktiken.
"Tar tag"
Nyligen kom Socialstyrelsen också med nya, nationella riktlinjer för hur osteoporos ska behandlas.
- Nu tar vi tag i det här, säger Mats Brännström.
Han berättar att en expertgrupp under en tid tittat på den vård som finns i länet i dag, hur den ska utvecklas och systematiseras.
Man vill nu dels ta fram tydligare rutiner och vårdplaner, dels köpa in en så kallad DXR-mätare som mäter bentätheten och gör att en diagnos kan ställas.
- Det finns också en liten grupp patienter där det är mer komplicerat, säger Mats Brännström och menar att den gruppen kan behöva andra speciella bedömningar/specialiståtgärder.
I dag äger landstinget ingen egen mätare, den enda som finns står på privatägda Sensia i Luleå.
- Den har varit till nytta för alla patienter, men det har varit lite oklart hur remisserna ska se ut till den. Sedan har den några år på nacken och det är en stor patientgrupp det handlar om, säger Mats Brännström som menar att man i dag gör cirka 600 mätningar per år i länet - förhoppningen nu är att man ska kunna göra det dubbla.
En miljon
Att köpa en mätare kostar cirka en miljon kronor, sedan tillkommer bland annat kostnad för personal som ska hantera den samt för avsätt läkartid. Troligen kommer apparaten placeras vid Sunderby sjukhus, där det också blir en särskild mottagning för osteoporospatienter.
- Det handlar om en satsning på mellan en till några miljoner, säger Mats Brännström som menar att det är en liten insats egentligen, i förlängningen blir investeringen en samhällsekonomisk vinst.
2014 års budget
Expertgruppen ska nu presentera sitt förslag för politikerna och planen är att satsningen kommer med i budgeten för 2014 som klubbas av landstingsfullmäktige i juni.
- Det känns som att vi äntligen är på rätt väg nu, säger Anita Sandström, själv drabbad av osteoporos och ordförande i länsföreningen Osteoporotikerna i Norrbotten.
Hon menar att det råder en stor kunskapsbrist på området i Norrbotten.
- I dag är det exempelvis bara tolv procent av dem som är drabbade som får läkemedelbehandling, det är en låg siffra.