I maj avslöjade Piteå-Tidningen i ett antal artiklar hur SSU åren 2009 och 2010 fuskat till sig bidrag från landstinget.
Det som då antyddes, var att det skulle ha skett dessa två år. Det är betydligt mer omfattande än så och dessutom handlar det om mer än de cirka 200 000 kronor som nämnts.
Medvetna
När uppgifterna om bidragsfusket uppdagades i maj, förklarade styrelseledamoten Robin Enander att de aktuella ansökningarna för 2009 och 2010 inte varit sanktionerade av sittande styrelse.
Enligt honom hade det skett bakom ryggen på styrelsen.
Det här är en sanning med modifikation. Delar av styrelsen har varit helt på det klara att ansökningarna för ledarskapskurser från landstinget konsekvent upprättats med falska uppgifter.
PT kan nu berätta att företeelsen att fuska till sig bidrag är och har varit mer legio än undantag. Det har under minst sju år tillbaka varit kutym inom det norrbottniska ungdomsförbundet att tillskansa sig bidrag på detta sätt.
Det har årligen handlat om bidragsansökningar för upp emot 40-talet kurser.
I verkligheten har inte fler än mellan tio och fjorton hållits.
Över en miljon
Därför har SSU Norrbotten bara sedan 2004 lurat till sig betydligt mer än de 200 000 kronor det talas om. Det handlar sannolikt om miljonbelopp.
Lurendrejeriet har varit både sofistikerat och sanktionerat. Förtroendevalda har under åren informerat om hur ansökningsförfarandet ska gå till.
Alla ansökningar ska benämnas ledarskapskurser eller distriktskurser.
Förbundskurser, sanktionerade och arrangerade av SSU centralt, exempelvis Bommersvikskurser, har per omgående döpts om till distriktskurser.
På så sätt har SSU Norrbotten dels åkt gratis till Bommersvik på förbundets bekostnad och samtidigt fått bidrag för samma kurs av landstinget.
Syftet med det systematiska bidragsfusket har bland annat varit att finansiera arvoden och löner till tjänster vid SSU Norrbotten.
Utredning
Sedan fusket uppdagades har SSU Norrbotten valt att polisanmäla sig själv. Utredning pågår men polisen avvaktar landstingets egen granskning av de studieredovisningar som SSU lämnat för de aktuella åren 2009 och 2010.
När det hela uppdagades kommenterade landstingsrådet Kent Ögren det hela.
- Rent allmänt kan jag ju säga att om det skulle visa sig att vi från landstinget betalt ut bidrag på felaktiga uppgifter så är det fullständigt oacceptabelt.