Massiv kritik mot omsorgsförslag

Inom Svenska kvinnors vänsterförbund, SKV, råder stor oro. "Vi protesterar mot den stora neddragning som planeras, beträffande vård- och omsorgsplatserna för dygnet runt-vård" skriver organisationen i sitt remissvar. - Förslaget är vansinnigt, säger Lilian Dahlberg, 80 år och kassör.

Svenska kvinnors vänsterförbund, SKV, Piteå/Munkund sågar ”Framtidens äldreomsorg”. Delar av styrelsen, Lilian Dahlberg, Mari-Anne Kristiansen och Anna-Lisa Nilsson, anser inte att politikernas förslag ger en trygg äldrevård.

Svenska kvinnors vänsterförbund, SKV, Piteå/Munkund sågar ”Framtidens äldreomsorg”. Delar av styrelsen, Lilian Dahlberg, Mari-Anne Kristiansen och Anna-Lisa Nilsson, anser inte att politikernas förslag ger en trygg äldrevård.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2013-04-13 06:00

I SKV Piteå/Munksunds styrelse sitter tre rutinerade kvinnor med stor erfarenhet av Piteås äldreomsorg. De har på nära håll sett anhöriga som vistats på kommunala vård- och omsorgsboenden och nu riktar förbundet hård kritik mot förslaget "Framtidens äldreomsorg" som torgförs av politikerna.

- Vi tycker det är bra att platserna på trygghetsboende utökas, men det får inte ske på bekostnad av vård- och omsorgsplatser. För fyra år sedan sökte min mamma plats på ett boende och då var det kö - hur skulle det bli om 90 platser försvann, säger Mari-Anne Kristiansen, ordförande SKV
Piteå/Munksund.

Politikernas prat om hemmet som vårdarena och att de flesta äldre vill bo kvar hemma sågar SKV totalt.

Inte tillräckligt
Att hemtjänsten kommer någon/några gånger per dag anses inte vara tillräckligt.

"Är det den trygghet vi önskar oss? Svar: NEJ! Det kan inte hjälpa den oro som är för en gammal och sjuk människa som måste leva ensam i sin bostad dygnet runt", skriver Svenska kvinnors vänsterförbund i sitt remissvar.

- Det är ofta när hemtjänsten har gått som äldre ramlar. På ett vård- och omsorgsboende har de nära till hjälp och det finns ju också en social aspekt - på ett boende träffas människor som är i samma situation, säger Mari-Anne Kristiansen.

"Vansinnigt"
- Att banta bort 90 platser är vansinnigt. Det är kö så de behövs ju. Politikerna borde först och främst öka bemanningen på de befintliga äldreboendena innan förändringar görs. Jag börjar bli gammal och snart finns det inte någon plats kvar till mig. Att bo hemma länge känns inte som något alternativ eftersom huset är gammalt och svårt att bostadsanpassa, säger Lilian Dahlberg.

SKV håller med om att äldreomsorgen måste förändras till det bättre. I stället för att bygga ett nytt äldrecentra förordar organisationen satsningar på personalsidan.

- Alla blir äldre så det borde liggas i allas intresse att förbättra omsorgen. Vi tycker dock att man borde fördela pengarna på ett annat sätt och prioritera människor framför material. När fler blir äldre behövs mer personal och vi tar hellre en skattehöjning än att ha stora brister i äldrevården. Omsorgen i dag är mer en förvaring än ett liv, säger Mari-Anne Kristiansen.

FAKTA SKV

1914 bilades föreningen Frisinnade kvinnor under parollen: "Mot krigspsykos, för demokrati och kvinnors likställighet". 1931 fick förbundet sitt nuvarande namn Svenska kvinnors vänsterförbund, SKV.

SKV är ett partipolitiskt obundet kvinnoförbund med hjärtat till vänster. Man verkar bland annat för jämlikhet mellan kvinnor och män, byggd på lika rättigheter och skyldigheter i privatliv, yrkesliv och samhälle.

Under årens lopp har SKV:s fokus legat på kvinnors och barns rättigheter samt fred och fredlig konfliktlösning. Man vill motverka alla former av våld, förtryck, krig och krigshandlingar för att få solidaritet mellan folkgrupper, regioner och nationer.

De senaste decennierna har kampen mot kärnvapen och för en hållbar utveckling fått en framträdande plats i SKV:s politiska arbete.

Källa: Svenska kvinnors vänsterförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om