Mansmottagning planerar utöka
Just nu behandlas tre män som utövat våld emot kvinnor vid mansmottagningen i Piteå som får in ytterligare två män i september.- Vi kan bilda den första öppna gruppen, säger projektledaren Hans Hansson, som uppger att mansmottagningen planerar att utvidgas till fler delar av länet.
Hans Hansson och Helene Johansson är igång med den mansmottagning som just nu behandlar tre män som utövat våld emot kvinnor och nu ska verksamheten vidgas till flera delar inom Norrbotten.
Foto: Robert Lundberg
- När vi startade projektet kunde jag inte tänka mig att det skulle bli så svårt att rekrytera män, säger Hans Hansson, som uppger att dock kommer två ytterligare män i behandling under september.
Öppen grupp
- Vilket gör att vi kan starta en grupp och fortsätta med den under hösten, säger Hans Hansson, som säger att det blir en öppen grupp där nya män som eventuellt kommer kan ansluta sig. De slussas från miljöer som kriminalvården, vårdcentraler, distriktsköterska eller socialtjänst.
Hans Hansson som har bakgrund inom psykodynamik och Helene Johansson som är utbildad inom metoden kognitivt beteende (KBT) har utbildat sig i Oslo inom den här formen av alternativ vård, och de ska tillbaka i september för vidareutbildning.
- Helene och jag kompletterar varandra bra i den här verksamheten, säger Hans Hansson, som uppger att den metod som tillämpas för att få män att sluta slå kvinnor är effektiv.
Det finns 22 mansmottagningar typ den i Piteå i Sverige. Statistik därifrån visar att 7 av 10 män slutar utöva våld efter behandlingen.
Hans Hansson hoppas därför att fler män ska våga söka sig till Piteås mansmottagning.
- Tyvärr är det skambelagt att söka upp den här typen av behandling, men det har visat sig att när man väl gör det bryts isen, säger Hans Hansson, som uppmanar män att ta steget:
- Det är inte farligt!
Utvidgas i Norrbotten
Hans Hansson uppger att projektet pågår året ut men det kommer att fortsätta.
- Vi kommer att utvidga det till fler delar av Norrbotten, säger projektledaren, som uppger att i år finansieras verksamheten av kommunerna i Fyrkanten och länsstyrelsen. I år kostar projektet med mansmottagningen 120 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!