Mångmiljonskador i skogen

Storm, snö och sork. Dessa tre faktorer orsakade skogsskador på närmare 35 miljoner kronor under fjolåret i Norrbotten och Västerbotten. Bara omplanteringen av sorkskadorna kräver 20 miljoner plantor.

PITEÅ 2012-02-08 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Skogsskadorna orsakade under 2011 stora kostnader i de två norrlänen. Bara när det gäller de skador som sorken orsakade beräknar Skogsstyrelsen kostnaderna för omplantering till närmare 35 miljoner kronor. Värst är situationen i Västerbotten där plantkostnaderna beräknas uppgå till minst 30 miljoner kronor.

Norrbotten är långt ifrån lika hårt drabbat. Där tros kostanderna landa på cirka 3,8 miljoner.

- Vi har klarat oss betydligt bättre här i länet, säger skogskonsulent Roger Wiklund, stationerad vid Piteåkontoret.

Enligt Wiklund brukar sorkskadorna gå i cykler.

- Vanligen i fem- eller sjuårscykler, säger Roger Wiklund.

Då slog junistormen betydligt hårdare. Kraftiga fallvindar fällde allt från yngre bestånd till slutavverkningsskog. På sina håll fälldes skogen helt och hållet. Främst drabbades områden i sydöstra Norrbotten och nordöstra Västerbotten.

Skogsstyrelsen uppskattar volymen skog som föll till cirka 400 000 kubikmeter. Roger Wiklund kan inte säga exakt hur stor del av denna summa som stormfälldes i Norrbotten.

- Men det handlade nog om ungefär hälften och det var främst inlandet som berördes. Områdena kring Älvsbyn, Arvidsjaur och Boden fick stora skador, säger han.

Kustkommunerna berördes inte i samma utsträckning. Snöbrott var också en stor skadefaktor.

- Framför allt i höstas när det kom mycket blötsnö, konstaterar Wiklund.

Det finns ytterligare skadefaktorer som det kanske inte talas lika mycket om. Då handlar det om en svamp - törskatesvampen.

Det är framför allt i Norrbotten som det sedan flera år funnits problem med angrepp på yngre tallskog av törskatesvampen.

- Kanske främst i den nordöstra delen av länet, i Tornedalen, säger Roger Wiklund.

2008 avslutade Statens lantbruksuniversitet, SLU, en riktad skadeinventering. Länets skogskonsulenter har noterat att det skett en ökning av svampen sedan dess och nya bestånd observeras hela tiden. Tidigare återfanns törskatesvampen på medelålders och äldre skog, men nu blir den vanligare på yngre skog.

- Exakt vad den här ökningen beror på är lite svårt att säga, men vi konstaterar att det är viktigt sätta rätt plantor i rätta markförhållanden. Vi har noterat att i finkornsrik mark där det tidigare vuxit gran och som återplanterats med tall, har svampangrepp uppstått, säger Roger Wiklund.

FAKTA Skogsskador i norr 2011

Skogsskadorna orsakade under 2011 skador för mångmiljonbelopp i de två nordligaste länen.

För sorkskadorna beräknas plantkostnaderna uppgå till minst 30 miljoner i Västerbotten och 3,8 miljoner i Norrbotten.

Kraftig storm fällde i juni uppskattningsvis 400 000 kubikmeter skog. Det handlade om allt från yngre till slutavverkningsskog.

Främst drabbades områden i nordöstra Västerbotten och sydöstra Norrbotten.

Skogarna i Västerbotten drabbades också hårt av snön. Volymen skadade träd bedömdes till 65 000 kubikmeter.

I Norrbotten är angrepp på yngre tallskog av törskatesvampen ett allt större problem. Nya bestånd observeras hela tiden.

Den som får eller har törskateangrepp rekommenderas att röja bort angripna tallar.

Källa: skogsstyrelsen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om