Många kol-drabbade utan diagnos

Cirka 13 000 kol-drabbade personer i Norrbotten lever utan diagnos, enligt beräkningar från Hjärt-lungfonden. Detta trots att sjukdomen upptäcks genom ett enkelt test på vårdcentralen.

För att ta reda på om man har kol genomförs ett spirometritest, som undersöker lungkapaciteten. Här på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

För att ta reda på om man har kol genomförs ett spirometritest, som undersöker lungkapaciteten. Här på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Foto: Anna Molander

Piteå 2012-08-09 04:42

- Den går inte att bota, det är ett svårt jobb att lösa den gåtan, säger Anna Sjödin, presskontakt på Hjärt-Lungfonden.

Lungsjukdomen kol (Kroniskt obstruktiv lungsjukdom) har blivit en av de stora folksjukdomarna med fler än en halv miljon drabbade bara i Sverige.

Andas genom sugrör
Det är också den enda dödliga folksjukdom där dödligheten ökar. Tidig upptäckt är oerhört viktig för att bromsa sjukdomsförloppet.

- Går det för länge får den drabbade väldigt svårt att andas, man brukar jämföra med att andas genom ett sugrör. Till slut blir de bundna till syrgas och det är en fruktansvärd situation, säger Anna Sjödin.

Halvera dödsfallen
Under juli och augusti genomför Hjärt-Lungfonden en kampanj med fokus på sjukdomen. Syftet är att uppmärksamma och samla in pengar till forskningsprojekt kring kol. Målet är att halvera antalet dödsfall på sikt.

Åtta av tio drabbade saknar diagnos och får därmed ingen behandling.

Hur kan det komma sig?
- Dels handlar det om individen själv. Vi jobbar stenhårt med att sprida information. Om man hostar mycket och känner sig förkyld kan man gå till vilken vårdcentral som helst och göra ett enkelt spirometritest där man testar lungkapaciteten. Sedan handlar det om att vården ska kunna fånga upp signalerna, säger Anna Sjödin.

Fakta om kol

Kol är en lungsjukdom som leder till svåra andningsbesvär. Sjukdomen kommer ofta smygande, med ständig hosta, andfåddhet och trötthet. Ofta misstas kol för ålderstecken eller återkommande förkylningar.

Årligen dör över 2 500 personer av kol i Sverige, och antalet ökar. Enligt WHO kommer kol vara den tredje vanligaste dödsorsaken i världen år 2030.

Sjukdomsförloppet i kol är olika för kvinnor och män. Kvinnor insjuknar ofta tidigare i livet, drabbas hårdare av sjukdomen och dödligheten ökar mest bland kvinnor.

Rökning är den enskilt största risken för att drabbas av kol. Många som lider av kol i dag började röka på 60- och 70-talen.

Den vars lungor och luftvägar skadats av kol blir aldrig helt frisk, men sjukdomsförloppet kan bromsas. Rökstopp är den viktigaste behandlingsåtgärden.

Den som lider av kol har ökad risk för hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke. Dessutom finns ökad risk för diabetes.

Kol kostar samhället nio miljarder om året i form av vård, läkemedel, sjukskrivningar och förtidspensionering.

Forskarna försöker identifiera faktorer som är särskilt viktiga för att utveckla kol, eller skydda mot sjukdomen. 15-20 procent av orsakerna till kol i västvärlden beror på något annat än rökning.

Källa: Hjärt-lungfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om