Många hinder på vägen

Piteå är bitvis en bökig stad att ta sig igenom för funktionshindrade. Felaktigt utplacerade trottoarpratare och brist på säkra övergångar är en del av vardagen för synskadade och för dem som tillbringar sitt liv i rullstol.

Det krävs speciell teknik för att ta sig in och ur en bil. Mikael Berg (V) lyckades med viss möda ta sig in i Volvon.

Det krävs speciell teknik för att ta sig in och ur en bil. Mikael Berg (V) lyckades med viss möda ta sig in i Volvon.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ 2011-08-29 06:00

Lördag arrangerade handikapprörelsens samorganisation HSO i Piteå en övning då politiker fick testa tillgänglighet för funktionshindrade. Den leddes av Lars U Granberg, ordförande för HSO.

- Vi vill lyfta upp det som inte är så bra, sade Lars U Granberg, som pekade på att alla politiska partier i Piteå hade bjudits in.

Några dök upp, som Mikael Berg, (V), Inger Björkman, (M), Björn Berglund, (S), och Richard Brännström, (KD).

Centern och Norrbottens sjukvårdsparti uteblev och missade därmed chansen att skaffa sig en uppfattning om hur det står till i Piteå.

Rullande reporter
Som journalist finns vanan att följa och observera, inte så ofta prova själv, men den här dagen kom jag inte undan.

- Ska du riktigt förstå vad du skriver om får du också rulla genom stan´, sade HSO:s kanslist Karin Sundberg, varpå det bara var att lyda.

Problemen dök upp redan vid Piteå busstation.

Ett skräckexempel på hur dålig planering gjort det näst intill omöjligt för funktionshindrade att äntra en buss. Höga kanter, refuger, inga ramper som underlättar.

Och det har blivit svårare att åka lokalbuss. Tidigare radade de upp sig i nummerordning inne på busstationen.

- Nu ska man kliva på efter Sundsgatan och man vet inte vilken buss som står på kön, sade Anita Rönnbäck, ordförande för synskadades förening i Piteå.

Under färden på knaggligt grus och lutande trottoarer med passering över farliga kanter där jag lyckades tippa stolen så rejält att fotstöden rök, berättade Björn Berglund: Jo, det finns en strategi i Piteå hur hindren ska byggas bort. Det kan man nu inte tro,men här påpekar miljö-och byggnadsnämdens ordförande att det stora bekymret i Piteå är privata fastighetsägare som ofta pekar på att det är för dyrt att bygga om.

- Och den lagstiftning som kom 2005 är tandlös. Vi har inga lagliga medel att straffa de som syndar, sade Berglund.

Mer än trött i armarna kunde jag så småningom rulla fram till Uddmansgatan där jag efter viss möda tog mig in i en parkerad bil. Sedan fick politikerna och Anna Stamblewski vid teknik och gatukontoret försöka passera en felaktigt placerad trottarpratare på Byxtorget.

- De lagliga ska sitta i väggen och vara fjädrande. Den här är helt fel, sade Berglund.

Innan övningen var slut fick politikerna testa i Gallerian hur det är att inte se något och ändå klara att beställa fika. Mikael Berg gjorde det, men han behövde en ledsagare. Och kanske behöver också Piteås politiker viss ledsagning när de planerar stan?

- De vill helt enkelt inte förstå, sade CD Lind, vice ordförande i HSO, om det politiska intresset för handikappfrågorna i Piteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om