Under augusti och september månad i år har ovanligt många fall av harpest uppdagats i Norrbotten. Av dessa anmälda fall tror Anders Nystedt dessutom att det finns ett stort mörkertal som inte rapporterats in.
- Det är inte slut här, det kommer nog att bli en bit över 200 fall i år, säger han.
I Piteå har ett 80-tal fall av harpest registrerats under augusti och september.
Redan i augusti konstaterades flera fall av harpest och då anade Anders Nystedt att årets utbrott skulle kunna bli så stort. Under 2008 noterades ett samlat utbrott då 52 patientfall anmäldes. Vilket fram till i år var det högsta antalet som insjuknat i Norrbotten under en säsong.
I slutet av 1960-talet anmäldes 2 700 fall i landet och sedan dess har förekomsten av harpest varierat. Under 1980-talet var det en ovanlig sjukdom.
Epidemi bland gnagare
Orsaken bakom det höga antalet som insjuknat i harpest beror på att det råder en stor epidemi bland gnagardjur som håller till i de här reviren, enligt Anders Nystedt. I djursamhällen från Jävre upp till Antnäs, i Älvsbyn och i Boden har epidemin förekommit och där smittan främst spridits.
Det är däremot inte lika vanligt att människor drabbas av sjukdomen nu jämfört med dessa intensiva månader. Mygg är den främsta smittspridaren och eftersom det blir färre myggor på hösten är det inte lika många som smittas av harpest.
- Man kan andas in bakterierna, men jämfört med augusti och september är det absolut en mindre risk, säger Anders Nystedt.
Seg sjukdom
Harpest är inte för människan en dödlig sjukdom men den är påfrestande med hög feber, huvudvärk och illamående.
- De flesta blir ordentligt sjuka och ganska så dåliga i flera veckor, förklarar Anders Nystedt.
Uppskattningsvis är två tredjedelar av de som insjuknat män och det är många yngre och barn som drabbats.
Efter detta utbrott ska en undersökning göras för att kartlägga uppkomsten. Via enkäter vill Anders Nystedt ta reda på fler faktorer som kan bidra till varför människan smittas.