Redan i mitten av oktober förra året berättade PT om nyheten att Piteanläggningen kunde få en ny ägare i form av LTU Holding.
Anledningen var att det gungade rejält i ekonomin för bioflaggskeppet.
Redan då flaggade Chemrecs ledning för att Luleå tekniska universitet kunde bli ny ägare till anläggningen.
Startskott
- Det skulle vara en bra lösning, sa Chemrecs vice vd Jonas Rudberg då.
På onsdagen blev affären offentlig.
LTU Holding blir ny ägare av både bolag och anläggning. LTU Green fuels blir namnet på det nya bolaget som innebär startskottet för omfattande forskning om gröna bränslen.
- Avtalet är ett viktigt steg i att sätta fart på vår forskning kring gröna bränslen och det känns verkligen bra, säger Johan Sterte rektor vid Luleå tekniska universitet.
Det har genom åren pumpats in hundratals miljoner i pilotanläggningen i Piteå.
Sedan i höstas har det emellertid gungat extra mycket kring Piteanläggningen. Så pass mycket att det för första gången gick så långt att personal sas upp.
Tester fortsätter
Redan då fördes samtal med LTU om en affär och nu är den alltså i hamn.
I och med avtalet förfogar Luleå tekniska universitet över en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av olika slags bioprodukter till syntesgas och gröna bränslen.
Den verksamhet som pågår i anläggningen, exempelvis de tester som görs i samarbete med Volvo där ett antal lastbilar testkörs med den "gröna" dieseln Bio DME, kommer att fortsätta.
Forskningen kommer sedan att breddas med nya råvaror och processer för att framställa gröna bränslen.
- Där är jätteskönt att ha det här avtalet klart för i och med det kan fokus inriktas på forskningen och att få full fart i projektet, säger Rikard Gebart, professor i energivetenskap vid Luleå tekniska universitet och ansvarig för forskningen i det nya bolaget, LTU Green fuels.