Det har varit lite si och så när det gäller synpunkterna på dagens älgförvaltningssystem.
Därför har Naturvårdsverket tagit fram råd och föreskrifter för den nya förvaltningen - ett regelverk helt enkelt som välkomnas av Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
Positivt
- Dagens älgförvaltningssystem fungerar inte, antalet trafikolyckor med älgar inblandade ökar, älgstammen saknar tillräckligt med mat i vissa områden och betesskadorna i skogen är mycket höga, säger Anders Wetterin, ansvarig för vilt- och jaktfrågor hos LRF.
Förbundet är positivt till att den nya förvaltningen och tror att den kommer att höja kvaliteten på älgstammen.
För att förvalta älgstammen mer effektivt inrättas ett så kallat älgförvaltningsområde. Avsikten är att området ska avgränsas så att det omfattar en älgstam.
Genom det kan fodertillgången för älgar som konkurrerar om bete inom samma område, bedömas mer säkert och ligga till grund för hur många älgar området kan föda.
Avgörande
Ett älgförvaltningsområde styrs av en älgförvaltningsgrupp bestående av tre markägare och tre jägare.
Genom att använda foderprognoser, fakta om skogens tillstånd och älgstammen inom området ska denna grupp avgöra hur många älgar området kan hysa.
Den förvaltningsplan som älgförvaltningsgruppen tar fram för området ligger sen till grund för den årliga avskjutningen.
Välkomnar
Även skogsägarrörelsen välkomnar den förändring som den nya förvaltningen innebär.
- Genom den nya kunskapsbaserade älgförvaltningen får vi möjlighet att påverka balansen mellan skog och vilt på ett helt annat sätt än tidigare, menar Mats Blomberg, näringspolitisk samordnare hos Södra Skogsägarna.