Kur-projektet startade redan 2009 och är ett regeringsuppdrag till försäkringskassan. Projektet har vänt sig till arbetsförmedlingen, försäkringskassan samt kommuner och landsting i hela landet.
- Vi kommer att jobba vidare med det här så fort som möjligt. Det har funnits ett stort intresse hos medarbetarna, säger Lotta Qvarnlöf, samverkansansvarig på försäkringskassan i Piteå.
Viktig fråga
Kur står för kompetensutveckling inom rehabilitering och vänder sig till myndigheter som kommer i kontakt med personer med psykiska funktionsnedsättningar. Syftet med projektet är att öka kunskapen för att förbättra bemötandet och rehabiliteringen kring personer med psykisk sjukdom och funktionsnedsättning. Därför har nämnda myndigheter arbetat för att öka samarbetet mellan varandra.
Då psykisk ohälsa ökar anses det vara en viktig fråga för samtliga organisationer.
Gemensam grund
För lokala organisationer i Piteå har den myndighetsgemensamma utbildningen byggt på fyra träffar, som PT skrivit om tidigare. Där har fokus legat på föreläsningar och utbildningar gällande diagnoskunskap, bemötande, samverkan och uppföljning för samverkan. Utifrån det kommer nu en handlingsplan tas fram hur organisationerna kan arbeta vidare med saken lokalt. Fokus kommer att ligga på den gemensamma kunskapsgrunden organisationerna emellan.
- Jag hoppas att det är igång nästa månad, säger Lotta Qvarnlöf och syftar till handlingsplanen.