- Nästan alla har ordning och reda i sina anställningsvillkor. Men vi hittade ett fall vid en hotell- och restaurangverksamhet som hade ojusta villkor, redovisar Frida Heikki.
Riskkampanj
- I ett sådant fall kan facket hjälpa till så att personen får hjälp och vi kontaktar företaget för att få till stånd ett kollektivavtal, säger Margareta Fredriksson vid facket Handels i Norrbotten.
Under veckan har butiker i Piteå centrum fått besök och de fortsätter. I går följde PT med på en runda där Frida Heikki och Marie Blomqvist först gick in på matstället Subland vid Uddmansgatan. Där fanns inga sommarjobbande ungdomar, men personalen tog ändå emot den tryckta information tjejerna delar ut vid besöken.
- Det är viktigt att företagen är uppdaterade om vad som gäller, säger Marie Blomqvist.
- Stöter vi på ett problem skickar vi det vidare till någon av våra ombudsmän som får hantera frågan, säger Margareta Fredriksson.
Nöjd med jobbet
Vid Café Piteå i Småstaden hade Hanna Holmgren och Elin Eriksson fullt upp med lunchserveringen. Hanna är inte ferieanställd, men tog ändå emot information. Elin Eriksson är sommarjobbare och hon var i går tveksam om hon exempelvis skrivit på anställningsbevis.
- Jag började jobba extra här för ett och ett halvt år sedan, och nu sommarjobbar jag, sade Elin Eriksson, som förklarade:
- Jag är nöjd med arbetstider och lön. Café Piteå är en bra arbetsplats!
Frida Heikki säger att det är viktigt att även sommarjobbare går med i facket och hon har själv erfarenhet av taskiga arbetsvillkor.
- För ett drygt år sedan jobbade jag vid ett callcenter i Västerås. Men när jag krävde anställningsavtal och hade synpunkter på att lönen var låg fick jag sparken efter bara en vecka!