I måndags började fastemånaden Ramadan, något som dock inte är lätt för muslimerna i Piteå med tanke på ljuset.
För muslimer som bor i länder i mellanöstern fastar man i upp till 16 timmar per dag - här i Norrbotten handlar det nu om cirka 20 timmar om man följer solens upp- och nedgång.
Solen går just nu upp vid cirka 02.00 och ner igen strax före tio på kvällen ...
- De där sista fem minuterna innan man får äta är svårast, när man sitter och bara väntar med all mat uppdukad framför sig. Då går tiden sakta, menar Manal.
För litet köksbord
Hon berättar att flera familjer ofta träffas då och äter tillsammans. I går satt man på golvet med en stor vaxduk framför sig eftersom köksbordet var för litet. Man äter och dricker för att kunna klara nästa dags prövning.
- Vi börjar ofta med vatten och dadlar för det är bra för magen, sedan gör man över till en soppa innan man kan äta av den "fetare" maten.
Under Ramadan är det också viktigt att be och man läser i koranen:
- Det handlar om att lära sig tålamod och ödmjukhet, man kommer närmare sig själv.
Hjälpa de fattiga
Under Ramadan är det också extra viktigt att hjälpa de fattiga, Manal skänker 2,5 procent av sin lön under den här tiden till ett barnhem.
Men hur fungerar det att fasta i den svenska vardagen? Manal, som jobbar på äldreboende Källbogården under sommaren tycker inte att det är några bekymmer att hoppa över matpauserna, kollegorna tycker att hon är "duktig" och att det är kul att få en inblick i hur fastan fungerar.
Inaya läser Naturvetenskapliga programmet i vanliga fall, men har sommarlov och försöker sova lite längre på mornarna så att dagarna ska gå fortare.
Ramadan följer den muslimska månkalandern och rör sig mot den västerländska almanackan med tio-elva dagar per år. Senast fastan inföll under sommaren är mer än 30 år sedan. Nästa år infaller fastan ännu tidigare, i mitten av juli, sedan blir det början av juli, mitten av juni ...
- När vi inte har någon solnedgång alls så kommer vi att få rätta oss efter det land som ligger närmast som har en, men sedan när vi hamnar i januari då blir det enkelt istället, menar Manal.
Klockan är nu två på dagen och det är fortfarande sju timmar kvar tills hon kan äta upp den där melonen i kylskåpet.
- Men en fördel med Ramadan är ju också att det blir väldigt lite disk under dagarna, säger hon med ett brett leende.