Livräddande simkunskap på Hällholmen

Det har varit en svart vecka i Sveriges nordligaste semesterlän. En sjuårig pojke drunknade i Luleå, och ytterligare två allvarliga drunkningstillbud har inträffat. Svenska livräddningssällskapet har i många år varnat för den minskande simkunnigheten hos barn men på Hällholmen har öborna tagit saken i egna händer med en privat simborgarskola.

Mark Hällerstrand och Alex Marklund väntar på dagens simlektioner på Hällholmen.

Mark Hällerstrand och Alex Marklund väntar på dagens simlektioner på Hällholmen.

Foto: Jessica Larsson

PITEÅ 2010-07-09 15:20

Videon är inte längre tillgänglig

Många svenska skolor lever inte upp till sitt ansvar att lära barnen simma. I årskurs fyra simmar bara tjugo procent av barnen så bra att de skulle klara att simma 200 meter in till land.
Simkunnighet klassfråga
Enligt den läroplan för skolan som kom 1994 har kommunerna ansvaret för elevernas simkunnighet. Men när kommunerna tvingades spara under 1990-talet rationaliserades simundervisningen bort i många skolor. Detta resulterade i att det började kosta att delta i simundervisning, med risk att simkunnighet kan bli en klassfråga.
Piteå kommun är dock en av kommunerna som tar ansvar. Eleverna får simundervisning från årskurs ett till årskurs fem. Sista terminen hålls simundervisning var fjortonde dag. Då tränas även dykteknik och hjärt- och lungräddning. Om någon elev inte klarat provet före jul får man fortsätta under vårterminen.
På den idylliska ön Hällholmen utanför Fårön i Piteå, har öns egen "farbror Melker" startat en simborgarskola för små barn. Det började med en kul grej som bara vuxit de senaste åren. På fredagen var det femte och sista dagen för i sommar vilket innebar avslutning med märkesutdelning, diplom och fika.
Bekanta sig
- Vi började för fyra år sedan med några få barn. I dag är det över 20 barn här från Hällholmen och öar i närheten, som ska få sina simborgarmärken. Vi ska dela ut 60 märken, säger Bengt Gustavsson, alias "Melker".
Han pekar på att det är viktigt att barnen så fort som möjligt lär sig att umgås med vatten och inte känna rädsla. Även de riktigt små barnen som bara doppar rumpan i vattnet, får diplom. De bekantar sig med vattnet i små steg genom att gå på bryggan, ha flytväst och kanske, kanske vågar de doppa huvudet under vattnet.
Kommunens ansvar
- Fast egentligen ska det inte behöva finnas privata simskolor, kommunerna ska se till att även små barn lär sig simma.
FAKTA Simkunnighet
För att räknas som simkunnig enligt Svenska livräddningssällskapet skall man kunna falla i vattnet, få huvudet under ytan, ta sig upp igen och därefter simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg. Det klarar bara två av tio elever i Sverige i årskurs 4.
I årskurs 1-3 klarar 30 procent av eleverna inte av att simma 25 meter.
Varannan elev i årskurs 1-3 vet inte hur de skall undsätta någon som hamnat i nöd.
Källa: Läkartidningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om