På Luleå tekniska universitet (LTU) avhandlades elva fler ärenden under 2010 i disciplinnämnden än året innan. Det handlade främst om plagiat men ärenden om tentafusk förekom också. Enligt universitetsjuristen på LTU var 2010 inget ovanligt år.
- Det var ett normalår, en stor ökning med fall från året innan, men 2009 var ett unikt år med nästan inga ärenden alls, säger Alf Grafström.
I Piteå anmäldes bara två fall till disciplinnämnden i fjol.
- Piteå sticker inte ut, de brukar ha enstaka fall per år, säger Alf Grafström.
Oskar Gedda, universitetsadjunkt på institutionen i Piteå, började jobba på skolan år 2000 och har hittills som förundersökare bara varit med och utrett tre fall av fusk.
- Det är väldigt få fall av fusk, jag uppfattar inte att det är ett stort problem, säger han.
Han menar också att utbildningarna på institutionen i Piteå inte lockar till fusk.
- Vi ger inte eleverna uppgifter som gynnar till fusk. Det är yrkesnära och konstnärliga utbildningar. Läraren och eleven har ett nära processande av arbetet och då minskar risken för fusk, säger Oskar Gedda.
Utbildningsformen är heller inte lika anonym som till exempel ekonomprogrammet.
- Vill du till exempel bli journalist vill du inte vara som alla andra, utan sätta en prägel på ditt arbete, säger Oskar Gedda.
Avläsningsprogram
Under 2010 stängdes en radioelev av från institutionen i Piteå för att ha kopierat artikelmaterial till ett radioprogram. Förundersökaren menade att eftersom studenten var inne på sitt tredje år ställdes det högre krav på hennes förmåga att förstå och hantera upphovsrätts- och plagiatfrågor.
Studenten hävdade i sin tur att hon är i skolan för att lära sig
och borde inte bli avstängd på grund av sina misstag.
- Det ställs inte lika höga krav tidigt i utbildningen, man är mer försiktig eftersom eleverna inte är lika medvetna om vad som gäller, säger Oskar Gedda.
De tekniska förutsättningarna för att upptäcka fusk är bättre nu än tidigare och många lärosäten använder webbaserade tjänster som hjälper dem att avslöja studenter som kopierat andras texter. Men institutionen i Piteå har ingen obligatorisk användning av deras webbtjänst Ephorus.
- LTU använder det, men det finns inget beslut om att alla uppsatser ska köras genom programmet. Lärare kan använda det om de misstänker fusk. Det är på gång att det ska användas för alla examensarbeten och kanske b-arbeten, säger Oskar Gedda.
Under 2011 är det än så länge få ärenden gällande fusk vid LTU och inget fall hittills vid institutionen i Piteå.