- Vi är ju industriarbetare jag och Linnea, försöker hålla ett bra brukstempo och fyller dagskvoten på en halv dag, säger Linda och tar av sig glasögonen som skyddar mot den infraröda strålningen.
Skenet bedrar
Hantverket går snabbt, ser lekande lätt ut, men är förstås inte ens i närheten av enkelt.
- I början så får man prova sig fram, det är mycket som går sönder och mycket som inte går som man tänkt sig. Det är först efter tio år i yrket som en glasblåsare börjar bli riktigt bra och jo ... jag känner väl att jag börjar vara där nu, säger Linda Isaksson.
Efter tre år på Orrefors glasskola och ytterligare tre år som yrkesverksam glasblåsare och formgivare på Tingsgården Glasbruk kände hon sig redo att stå på egna ben.
Nordligaste hyttan
Sedan fyra år tillbaka driver hon egna "Heta Hyttan Studioglas" vid Furunäsets strand. Just benämningen studioglas innebär att det är glasblåsarna själva som står för designen. I dag är det den nordligaste hyttan i Sverige (den närmaste ligger i Umeå).
- Att jobba för någon annan och stå och blåsa glas åtta timmar om dagen var aldrig intressant för mig och skulle blivit väldigt slitigt. Jag vill skapa själv och tycker om att bestämma över min egen tid, konstaterar Linda och ställer fram kaffe på hyttans övre plan - lite hisnande högt ovanför markplan.
Nedanför finns butiken med de olika konstglasen - bland annat storsäljaren "Livslust" som Linda skapade redan under tiden på Tingsgården och blivit en favorit. I dag blåser hon cirka 3 000 per år.
Glasblåseri är ett hantverk med 2 000 år gamla anor och utförs än i dag med exakt likadan teknik, redskap och kunskap. Hantverket har mycket yrkesstolthet, länge var det ett mansyrke som gick i arv från far till son. Först på 70-talet öppnades glasskolor och även kvinnor välkomnades.
- Det är ett väldigt kreativt, men tungt jobb, säger Linda och berättar om värkande axlar, koldioxidförgiftning och ryggskott, men också om hur viktigt det är att ta hand om sig själv - att träna och få massage.
Mycket arbete
Som egen glasblåsare tillkommer mycket annat arbete. När glasföremålen är färdiga ska de slipas, diskas, signeras och packas. Offerter ska skrivas och produkter ska visas på mässor. Heta Hyttan tar också emot sällskap som får testa på att blåsa glas.
Utöver det sitter Linda med i PiteUnika och har sina produkter i butiken Rabarber i centrala Piteå (ett samarbete mellan tio konsthantverkare från Piteå)
Betalar för enegrin
- Mitt i finanskrisen ska jag också investera i en ny, tyst ugn för ungefär 500 000 kronor. Men då är den också miljövänligare och sparar en hel del energi. Det kunden betalar för är ju egentligen inte "tiden" det tar att göra produkterna, utan om just energikostnaderna, säger Linda och berättar att det tar sju dagar att få en ugn varm och fem dagar att stänga av den.
Inte konstigt att det ständigt är hett inne i hyttan.