LCHF på lunchmenyn för hungriga Pitebor

Som den första i Piteå och tredje i landet har Nodo utsetts till en LCHF-certifierad restaurang. Här finns nu varje dag ett eller flera lunch-alternativ med lite kolhydrater och mycket naturligt fett. En kosthållning, som enligt ägarna Pelle och Camilla Huhta, blivit en livvstil.

"För mig är LCHF inte någon bantningskur utan en livsstil" säger Camilla Huhta som började intressera sig för kosthållningen för flera år sedan.

"För mig är LCHF inte någon bantningskur utan en livsstil" säger Camilla Huhta som började intressera sig för kosthållningen för flera år sedan.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ 2011-10-22 06:00

Paret tog över Nodo i våras och började genast se över maten, bland annat plockade man bort margarinet, glutamat och smakförstärkaren E-621. Någon fritös finns inte heller längre i köket.

Ett naturlig steg blev också att börja servera LCHF-kost.

- I dag finns det mycket fakta och forskning att hämta om den här typen av kosthållning. För mig är det inte någon "fluga" utan en livsstil som är här för att stanna, säger Pelle Huhta.

Nyligen blev Nodo utsedd till en LCHF-certifierad restaurang. Något som innebär att det varje dag finns minst ett LCHF-alternativ till lunch.

- Vi har fått väldigt bra respons från våra matgäster, säger Camilla Huhta, som är både utbildad kock och diplomerad hälsocoach och blev intresserad av LCHF redan för ett antal år sedan.

- Absolut, en del väljer också LCHF-rätten bara för att de tycker att det låter gott, sedan spelar det inte så stor roll vad det är för någonting, menar Pelle Huhta.

Bara bra fetter
Det är LCHF Sweden AB som står för certifieringen av restaurangerna och via hemsidan LCHF.se har man olika individer gått samman för att stärka informationen om dieten. Camilla har fått göra ett prov som visar att hon är kunnig inom området och uppgifter av olika slag kring restaurangen har lämnats in.

- Sedan tar jag för givet att de också besöker oss, menar hon.

Certifieringen innebär att det vid tillagningen av LCHF bara får används bra fetter som raps- och olivolja, naturlig smör och grädde. Maten ska också innehålla minimalt med tillsatser, E-621 är förbjudet både i kryddning och matlagning. Äkta smör eller bordssmör med inblandad rapsolja och grädde till kaffet ska också finnas för LCHF-lunchgästerna.

- LCHF handlar ju inte om att bara ta bort kolhydraterna utan det finns så mycket mer att föra fram, säger Johan Huhta.

FAKTA LCHF

LCHF står för Low Carb High Fat, alltså mat med lite kolhydrater och mycket naturligt mättat fett som finns i till exempel smör, grädde, fet fisk eller kött.

Dieten har blivit en omstridd, men också allt mer populär diet bland svenskarna.

Förespråkarna menar att det är så här människan ätit under lång tid och det är det bästa för hälsan och vikten. Man menar att det också är en metod för att gå ner i vikt och komma tillrätta med diabetes.

Den vanligaste kritiken mot LCHF är att det ger ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, kritik som förespråkarna dock inte håller med om.

Källa: LCHF.se och Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om