Lagen om offentlig upphandling, LOU, reglerar kommuners och andra myndigheters inköp. LOU berättar i detalj hur upphandling av varor, tjänster och entreprenader ska gå till hos dem som handlar med skattemedel. Myndigheter ska enligt lagen offentliggöra alla inköp som planeras så att intresserade företag kan lämna anbud. En utvärdering av anbuden avgör sedan vilket företag som vinner kontraktet.
Missnöjda konkurrenter kan begära överprövning av myndighetens beslut hos förvaltningsrätten. En sådan överklagan fördröjer ärendet och kan innebära ökade kostnader för skattebetalarna.
Lavinartad ökning
Förvaltningsrätten i Luleå, som avgör alla överklagade upphandlingar i Norrbotten, upplever en lavinartad ökning av överprövningsmål.
- De ökar i princip varje år. 2009 hade vi 60 upphandlingsmål och 2012 var de uppe i 90, berättar Eva Beselin, rådman.
Det innebär alltså en ökning med 50 procent på tre år.
- Vi är två personer som jobbar med sådana mål i Luleå. Många är väldigt speciella och tar minst ett par månader att avgöra, säger Beselin.
Piteås kommunchef Mats Berg är till viss del ansvarig för kommunens upphandlingsarbete och han är kritisk till hur lagen om offentlig upphandling används.
- LOU är i grunden bra, men tillämpningen är på väg att spåra ur. Det är många okynnesöverprövningar och de sätter stort tryck på förvaltningsdomstolen som blir en flaskhals. Det medför att den offentliga sektorn blir försiktig i sina underlag och på sikt kan det innebära att vi gör sämre affärer, säger Berg.
Kommunchefens känsla är att överklagningarna har rusat i höjden i Piteå.
- Det som varit en trend runt om i landet har nu kommit till oss. En del företag har till och med jurister som sätter det i system att jobba med överprövningar, säger Mats Berg.
I vinnande anbud om rivningen av Löjan saknades en underskrift. Hur stor är kommunens skuld till att ärenden överklagas?
- Naturligtvis kan vi också bli bättre. Visst skulle vi ha kollat upp underskriften, men det finns en mänsklig faktor även hos oss och ibland sker saker och ting under tidspress, säger Berg.
Att det skulle handla om många okynnesöverprövningar håller inte rådmannen Eva Beselin med om.
- Jag får inte ett sådant intryck. De som överklagar har oftast något att komma med och många tycker att kommunen gör fel, säger hon.