Låt laxen vandra hem - innan det är för sent

De vilda laxarna blir allt färre i våra norrbottniska älvar. För att bryta trenden krävs radikala åtgärder. I förra veckan skickades ett brev till EU med krav på ett stopp för allt laxfiske till havs i Östersjön.- Vi närmar oss en katastrof. Det går inte längre, säger Glenn Douglas, projektledare för "Låt vildlaxen vandra hem".

Vildlaxen i de norrbottniska älvarna är hotad. Nu pågår projektet "Låt vildlaxen vandra hem" och i fredags uppvaktades EU med krav om att förbjuda laxfisket i Östersjön som ett första steg i räddningsaktionen.

Vildlaxen i de norrbottniska älvarna är hotad. Nu pågår projektet "Låt vildlaxen vandra hem" och i fredags uppvaktades EU med krav om att förbjuda laxfisket i Östersjön som ett första steg i räddningsaktionen.

Foto: Emma Bergstrand

PITEÅ 2010-10-14 06:00
"Låt vildlaxen vandra hem" är ett treårigt EU-stött projekt som finansieras av Kommunförbundet i Norrbotten, länsstyrelsen och landstinget. Uppdraget har Sportfiskarna fått och projektledare är Glenn Douglas.
Den vilda laxen har fört en tynande tillvaro i flera år, men i sommar blev problemen akuta. Uppgången av lax har på ett år halverats i stora laxförande älvar som Torne älv. Om den negativa trenden fortsätter är det inte långt till den slutliga katastrofen.
Förbjud i Östersjön
Något som alltså Europeiska kommissionens generaldirektorat för havsfrågor och fiske ska uppmärksammas om i det brev som Kommunförbundet i Norrbotten och Sportfiskarna i Sverige och Finland gemensamt skickat.
Det är krav på totalt laxfiskestopp till havs i Östersjön?
- Som vi ser det är det ett måste. Cirka 44 procent av all lax fångas i Östersjön. Ytterligare 20 procent fångas längs vandringsvägen upp till Bottniska viken, säger Glenn Douglas.
För två år sedan förbjöds drivgarnen i Östersjön. Många jublade, men yrkesfiskarna fann sig snabbt och övergick till att fiska med avancerade långrevar.
- Det finns pengar att göra på lax, men för laxens överlevnad måste mer fisk vandra upp och leka i älvarna. Ett syfte med det här projektet är att utveckla besöksnäringen baserad på Norrbottens vildlaxälvar, säger Glenn Douglas.
Spöfångad lax
På flera håll i världen, exempelvis i Norge, är sportfisket efter lax betydligt mer utvecklat och det finns stora vinster med detta. En spöfångad lax är mycket värdefullare än om samma lax fångas på en långrev i Östersjön.
Miljonintäkter
Men för att locka sportfiskare måste man kunna erbjuda lax. Ett utvecklat sportfiske ger livskraft åt många företag och renderar arbetstillfällen. Det handlar om många miljoner kronor i intäkter till länet.
Måste man inte få bort alla dessa laxfällor som privatpersoner tillåts sätta ut i älvmynningarna?
- Man måste ha respekt för att de äger fiskerätten och det måste i så fall ske på frivillig väg. Ett sätt är att lösa in fiskerätterna. Vi jobbar för fullt med de här frågorna, men jag kan i nuläget inte säga så mycket mer, säger Glenn Douglas.
Övertyga
politikerna
Att förbjuda laxfisket i Östersjön är en sak, men Sportfiskarna tycker att yrkesfisket kan ske i anslutning till älvmynningar.
Det låter lite motsägelsefullt?
- Först måste vi ha en livskraftig laxstam, men då kan den givetvis beskattas. Men det måste ske efter bärkraft. I små älvar som Byske och Åby älv bör det inte ske.
Vad talar för att projektet "Låt vildlaxen vandra hem" ska lyckas?
- Ingenting, men vi måste tro att det är möjligt. Vårt jobb är att informera och övertyga politiker och beslutsfattare så väl i Sverige som i EU, säger Glenn Douglas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om