Lång kö för perfekta tänder

Det fanns en tid, inte alltför länge sedan, när det var pest och pina att tvingas ha tandställning. Men trenden har vänt. Nu vill även de som har pyttesmå skönhetsfel på sina tänder fixa till dem - vilket tar tid från de som har stora problem med sina bett.

Kön till specialisttandvården i Piteå är fortfarande lång. Kabita Högberg 17 år, fick vänta cirka sju år på sin tandställning.

Kön till specialisttandvården i Piteå är fortfarande lång. Kabita Högberg 17 år, fick vänta cirka sju år på sin tandställning.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2012-08-29 06:00

I Sverige får ungefär vart fjärde barn hjälp av specialisttandvården. I Norrbotten har behovet av tandreglering lett till långa köer - köer som inte visar några större tendenser att bli kortare.

Verksamhetschefen för specialisttandvården i Norrbotten, Tomas Josefsson, beklagar att inte mycket hänt med köerna de senaste fem åren. Väntetiden i Piteå är fortfarande cirka tre år.

- Vi kämpar ännu med de stora barnkullarna som föddes på 90-talet. Vi är precis i slutfasen av en jättestor puckel.

Men han menar att amerikaniseringen också har en stor betydelse. Jämna, spikraka tänder är för många unga ett ideal som man vill uppnå.

- Allt ska vara perfekt, även tänderna. Det är ett stort tryck på att få tandställning och det är övervägande unga tjejer som vill se perfekta ut, säger han.

Tandregleringsspecialisterna har därför fått en ökad arbetsbelastning eftersom minsta sneda tand måste utredas. Detta tar tid från de som har stora problem med sina bett.

Nya regler
Detta var en av anledningarna till att de fyra Norrlandstingen år 2007 gjorde upp nya, gemensamma regler för tandställning.

- Förut fanns det olika regler beroende på var man bodde, men numera har vi ett gemensamt, ganska strikt regelverk.

Om man hamnar i gränslandet om man ska få tandställning, finns även ett internationellt index som ska radera alla tveksamheter.

Enligt Josefsson behöver det inte vara en nackdel att vänta på tandreglering. Problemen upptäcks ofta i mellanstadiet men i många fall behöver tänder och käkar växa färdigt.

- Men vi kunde nog bli bättre på att informera om varför det kan ta lång tid för att undvika irritation.

Han pekar även på att specialisttandvården upptäckt en könsskillnad som föranlett en utredning.

- Det är betydligt fler flickor än pojkar som får tandställning. Varför? Vi har tidigare trott att det var för att pojkarna oftare tackar nej. Men är det verkligen så eller faller vi till föga för tjejer och tjatande föräldrar? Det här är intressant ur jämställdhetsperspektiv så vi ska undersöka siffrorna närmare, säger han.

Väntat sju år
Kabita Högberg, 17, har haft tandställning sedan i januari. Hon hade ett överbett som knappt märktes så det var tandläkaren som föreslog att hon skulle få tandställning.

- I början gjorde den lite ont, men sedan har jag inte haft några problem.

Hon har väntat i sju år på tandställningen och hon blev förberedd på att väntetiden kunde bli lång.

- Men eftersom jag egentligen inte haft några problem med bettet, så har jag inte tänkt på att väntan blev lång.

Trots att tandställningen inte stör nämnvärt, så har hon ett mål.

- Före balen nästa sommar ska den bort. Då ska jag ha fina tänder och inte en massa järnskrot i munnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om