Landstinget tar krafttag för minskad antibiotikaanvändning

Inom öppenvården på sjukhusen i Norrbotten syns ingen minskning av antibiotikaförskrivningen. Nu hoppas man att det nya greppet att erbjuda gratis återbesök istället för antibiotika ska ge resultat.

Smittskyddsläkare Anders Österlund, Sunderby Sjukhus

Smittskyddsläkare Anders Österlund, Sunderby Sjukhus

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2013-02-19 03:42

Antibiotikaresistens är ett tilltagande problem även hos oss i Norrbotten. Enligt Stramagruppen i Norrbottens läns landsting "Strama NLL", måste arbetet för att lösa problemet, vara konkret och det ska ske där antibiotika förskrivs, det vill säga på kliniken.

De som är antibiotikaansvariga på varje klinik och vårdcentral har sedan en vecka tillbaka fått i uppgift att ta krafttag för att lösa problemet. Ett helt nytt grepp sedan årsskiftet blir, som PT tidigare berättat, att erbjuda patienten ett gratis återbesök istället för medicin.

Avgiftsfritt återbesök
Behandlande läkare i Norrbottens läns landsting har sedan årsskiftet möjlighet att erbjuda gratis återbesök inom sju dagar till patienter som söker vård för akut luftvägsinfektion, blåskatarr eller hud- och mjukdelsinfektion. Denna möjlighet kan erbjudas som ett alternativ till omedelbar antibiotikabehandling i de fall då läkaren bedömer att det är klokt att avvakta.

- Det här har vi framför allt nytta av i öppenvård när man skriver ut recept. Det är mycket bra att läkare nu har möjlighet att vänta och istället erbjuda patienten ett gratis återbesök inom en vecka, säger Anders Österlund (bilden), smittskyddsläkare i Norrbotten.

Befaras sura miner från vabbande föräldrar?
- Kollegorna rapporterar om ett trendbrott. För tio år sedan kunde det bli protester om läkaren ville avvakta med antibiotika. Men numera frågas allt oftare "Behövs verkligen antibiotika?". Så vi ser en förändrad attityd till det positiva, säger Österlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om