Landstinget höjer priset trots sänkt moms

Den 1 januari sänktes restaurangmomsen från 25 procent till tolv procent. Trots detta höjer Norrbottens läns landsting lunchpriset med fem kronor på sina sjukhus.- Vi måste följa skatteindex, säger Stefan von Below, kostchef.

Foto: Stig-Åke Jönsson/Arbetet/SCANPIX

PITEÅ 2012-01-10 06:00

Lägre matpriser ger fler jobb. Det anser regeringen och drev igenom den sänkta restaurangmomsen som började gälla vid årsskiftet.

Många privata restauranger hyllar initiativet och flera sänker sina matpriser med motsvarande belopp. Men Norrbottens läns landsting går emot strömmen och höjer lunchpriset på sina sjukhus och i landstingshuset.

- Den sänkta restaurangmomsen innebär för oss förändrade råvaror, fler anställda och förbättrad utrustning. Lunchpriset är ett skatteindex som kommer från samma myndighet som sänker momsen och det är vi tvingade att följa för att inte konkurrera ut privat verksamhet, säger Stefan von Below, chef för landstingets kostverksamhet.

Höjda lunchpriser
Förra året kostade en lunch i landstingets matsalar 80 kronor. Den sista februari planeras en höjning av priset till 85 kronor - och det är egentligen för lite enligt kostchefen.

- Men för landstinget slår det hårt att höja priset mer. Det är väldigt svårt att få en restaurang i statlig eller offentlig verksamhet att gå runt. Vi kan inte gå efter hur marknaden eller råvarorna ser ut - vi måste följa skatteindex, säger von Below.

Lunchpriset är alltså ganska hårt uppstyrt, men landstinget har möjlighet att sänka priset på andra produkter.

- Exempelvis fikabröd och kaffe - egentligen allt som inte ingår i lunchen. Vi försöker också hålla väldigt hög kvalitet på luncherna vi levererar så att folk anser att det är värt de extra kronorna, säger Stefan von Below.

Om lunchpriserna sänks över hela landet kan Skatteverket dock ändra schablonbeloppet.

- Sista ordet är inte sagt. Vi skulle kunna göra det, säger Mikael Sindahl, rättslig expert på myndighetens rättsavdelning, till Riksdag & Departement.

FAKTA Restaurangmoms

Den första januari sänktes restaurangmomsen till tolv procent.

Regeringens beslut ska emellertid ses som att momssänkningen är villkorad. Branschen förväntas betala tillbaka genom att skapa 6 000 nya jobb och om dessa förväntningar uteblir kan momsen komma att höjas igen.

Sveriges hotell- och restaurangägare, SHR, rekommenderar sina medlemmar att sänka priserna eller nyanställa.

I Finland sänktes restaurangmomsen i juli förra året från 22 procent till 13. Utvärderingen av den visade att sänkningen inte ledde till lägre konsumentpriser, utan till större vinster för företagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om