Landsbygdsföretag satsar på integration

Ökad integration på landsbygden och en ökad sysselsättning för personer med utländsk bakgrund. Det här tror Hushållningssällskapet i länet är nyckeln till fler framgångsrika landsbygdsföretag.

Genom att kombinera integration och landsbygdsutveckling tror sig Hushållningssällskapet ha hittat en ingång för att ytterligare utveckla landsbygdsföretagen. I ett tvåårigt projekt ska personer med utländsk bakgrund, med egen erfarenhet från liknande verksamheter, erbjudas arbete i landsbygdsföretag.  (Arkivbild)

Genom att kombinera integration och landsbygdsutveckling tror sig Hushållningssällskapet ha hittat en ingång för att ytterligare utveckla landsbygdsföretagen. I ett tvåårigt projekt ska personer med utländsk bakgrund, med egen erfarenhet från liknande verksamheter, erbjudas arbete i landsbygdsföretag. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2010-09-02 14:28
Den gröna näringen är långt ifrån bara jordbruk.
Förutom det traditionella med spannmålsodling och djurhållning, finns där verksamheter potatisodling, förädling, jakt- och fisketurism grönsaker, frukt och bär.
Många gånger också kombinerat med rent skogsbruk.
Ingång
Hushållningssällskapet tror sig ha hittat en ingång för att ytterligare utveckla landsbygdsföretagen.
- Vi har dragit igång ett projekt som sträcker sig över två år där syftet är att kunna erbjuda personer med utländsk bakgrund som kommit till Sverige och med erfarenhet från liknande verksamheter i sina hemländer, arbete i landsbygdsföretag, säger Camilla Häggström som är projektledare.
Idén i sig är inte helt ny.
- Nej, det har prövats med framgång i södra Sverige, men för länet är det unikt, säger hon.
Hon ser projektet till stor del ur ett win-win-perspektiv.
- Många landsbygdsföretag har svårt att hitta kompetent personal, samtidigt som vi vet att det finns människor med utländsk härkomst som sitter inne med just denna kunskap, säger Camilla Häggström.
Två flugor
Det blir liksom att slå två flugor i en smäll - dels kunna integrera personer med utländsk bakgrund på arbetsmarknaden, samtidigt som landsbygdsföretagens rop på kompetens tillgodoses.
Total har tre miljoner kronor anslagits till projektet som kommer att bedrivas i fyrkantskommunerna.
- Än så länge har vi bara gjort klart med ett landsbygdsföretag och det finns i Harads i Bodens kommun, men jag för en fortlöpande dialog med ytterligare tiotalet tänkbara företag, säger Camilla Häggström som emellertid inte vill avslöja vilka dessa är.
- Vi kommer inom den närmaste tiden kunna presentera dessa när allt är klart, säger hon.
Hon räknar kallt med att detta pilotprojekt får en fortsättning.
- Det är vår absoluta målsättning. Vi kommer att göra en kontinuerlig uppföljning och skapa ett nätverk mellan de inblandade företagen där erfarenheter kan utvärderas, säger projektledaren.
FAKTA Integration - en möjlighet för de gröna näringarna
Deltagare i projektet är Hushållningssällskapet Rådgivning Nord AB, arbetsförmedlingen, Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyns kommuner samt länsstyrelsens landsbygdsenhet.
Projektet sträcker sig över två år.
Den totala projektkostnaden ligger på tre miljoner kronor, varav arbetsförmedlingen går in med knappt 700 000 kronor.
Syftet är bland annat att få en ökad integration på landsbygden och en ökad sysselsättning för personer med utländsk bakgrund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om