"Läkemedlen till gamla måste minska"

När man befinner sig på livets sista trappsteg drabbas man ofta av depressioner i kombination med andra krämpor. Men medicinmängderna har ökat och nu ska åtgärder vidtas. "Det ska visas en varningsflagg när åldringar har fler än tio mediciner", säger Agnetha Eriksson, socialnämndens ordförande.

På Piteås alla äldreboenden utom ett finns vårdtagare som har fler än tio mediciner. Efter kritik från kommunrevisorerna agerar nu Socialnämnden och ger i uppdrag till äldreomsorgen att minska läkemedlen till de gamla.

På Piteås alla äldreboenden utom ett finns vårdtagare som har fler än tio mediciner. Efter kritik från kommunrevisorerna agerar nu Socialnämnden och ger i uppdrag till äldreomsorgen att minska läkemedlen till de gamla.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2013-01-07 06:00

Sedan 2009 har antalet äldre på Piteås boenden som har fler än tio läkemedel ökat från 14 till 17 procent och nu sätter Socialnämnden ner foten efter kritik från kommunrevisorerna.

- Vi har gett äldreomsorgen i uppgift att tydligare jobba med att minska läkemedlen till de gamla. Det ska dyka upp en varningsflagg när patienter har fler än tio mediciner, säger Agnetha Eriksson, socialnämndens ordförande.

Fler får många mediciner
Det är många aspekter som spelar in när det avgörs vilka mediciner som sätts in och det råder stor variation i antalet preparat för äldre. Statistik från revisionsrapporten "Uppföljning av tidigare revisionsgranskning avseende äldre och läkemedel", talar dock sitt tydliga språk; fler får många mediciner. På alla tio boenden utom ett finns personer som har fler än tio mediciner. På fyra av boendena har mellan 25 och 53 procent fler än tio mediciner och på ett boende finns en person med fler än 20.

Agnetha Eriksson menar att läkemedelsanvändningen är ett nationellt problem som måste åtgärdas. Hon pekar på att det handlar om samverkan mellan kommun och landsting och att a och o är en kontinuitet med aktuell läkare på varje boende.

- Men det blir inte så enkelt att få kontinuitet när det finns för få geriatriker (specialistläkare på ålderdomens sjukdomar).

Hur stor roll har bemanningen när det gäller medicinering?
- Pass, säger jag på den frågan. Men vi har ju höjt bemanningen runt om i boendena. Österbo till exempel, har utökats från 0,64 till 0,8 årsarbetare, säger Agnetha Eriksson.

Hur ser du på att en femtedel av de boende får antipsykotika?
- Jag kan inte säga något om det. Mer än att det är skillnader mellan våra boenden där det finns fast läkarkontakt och där det inte finns det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om