Vi träffar Josefin Burström i Öjeby kyrka en torsdagskväll i februari. Vid den stora vita kyrkorgeln sätter sig Josefin för att gå igenom dagens övningar tillsammans med Nina Sandell som håller i undervisningen. Nina, som arbetar som organist i Piteå församling, har just nu sju stycken elever varav fem är ungdomar.
På sikt hoppas Nina att hon även ska kunna undervisa yngre barn i sexårsåldern. Men för att det ska bli möjligt måste bland annat pedalhöjare köpas in till orgeln så att barnen når ner till fotpedalerna.
- Det är gränsfall att Josefin når ner, men det går bra. Med lite hjälpmedel blir det även möjligt för ännu yngre barn att spela på kyrkorgeln, säger Nina.
Gratis undervisning
Undervisningen, som är i Piteå församlings regi, är gratis. De som är sugna på att börja spela kan kontakta församlingen.
- Om man är intresserad av att lära sig spela kyrkorgel kan man komma hit och provspela, säger Nina.
Sjunger i kör
När Josefin var fem år gammal började hon sjunga i en kör. Det var under en körövning som hennes intresse att lära sig spela kyrkorgel väcktes.
- Jag fick prova på att spela orgel en gång när vi övade med kören, säger Josefin, som nu har spelat kyrkorgel i en och en halv termin.
En gång i veckan åker hon till Öjeby kyrka för att spela kyrkorgel. Hemma har hon ingen orgel men däremot övar hon på pianot.
Att ha en kyrkorgel hemma skulle inte fungera eftersom de kräver enormt mycket utrymme. Men i framtiden kan det komma att bli aktuellt att församlingen köper in ett par stycken mindre orglar, med digitalt ljud, som eleverna kan låna alternativt hyra för att ha hemma.
- Vi har fått lite bidrag så förhoppningsvis ska vi kunna köpa in ett par orglar som barnen kan ha hemma, säger Nina.
Häftigt ljud
Att spela kyrkorgel kan vara lite klurigt eftersom det är många knappar och pedaler att hålla reda på. Josefin spelar utan svårigheter "Mary had a little lamb" med bägge händerna och fötterna.
Ljudet som strömmar ur orgelns pipor är häftigt. Kyrkorgeln har flera tusen pipor som skapar ett mäktigt ljud i kyrkan. Bredvid tangenterna sitter flera runda knappar som man kan dra ut för att skapa olika ljud.
- Det är ett stort instrument med många olika ljud. Det blir som en hel orkester, säger Nina.
När Nina lär sina elever att spela kyrkorgel följer hon delvis en metod som kallas för "Suzuki-metoden".
Med den metoden spelar man inte efter noter, utan spelar istället mycket på gehör. Man lär sig spela på samma sätt som när man som liten lär sig att prata; man lyssnar och härmar.
Josefins klasskompis Linnea spelar även hon kyrkorgel.
Det händer att de får svara på frågor från kompisarna som tycker att det är lite ovanligt att de spelar kyrkorgel.
- Ja, de tycker att det är lite annorlunda. En del brukar fråga vad vi spelar och så, säger Josefin.
Två gånger har Josefin spelat inför publik. På julkonserten spelade hon bland annat "Stilla natt". Något som hon tyckte var lite nervöst.
- Det var pirrigt. Men det gick bra, säger Josefin.