Kvittolag skapar pappersberg

Enligt lagen ska alla köp generera ett kundkvitto. Varje dag förbrukas 25 ton kvittopapper i Sverige och minst hälften går direkt i soporna.- Få vill ha kvitto, säger Johan Backman, butiksbiträde på Systembolaget i Piteå.

Johan Backman, som jobbar på Systembolaget, tycker att lagen borde ändras eftersom det är så få som vill ha kvitto när de handlar.

Johan Backman, som jobbar på Systembolaget, tycker att lagen borde ändras eftersom det är så få som vill ha kvitto när de handlar.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ 2011-08-20 06:00

Lagen innebär att handlaren måste erbjuda kunden ett kvitto vid köp och oberoende av svaret trycka ut ett på papper. Lagen infördes för att minska på skattefusket och se till att alla företagare och butiker slår in köpen i sina kassaapparater.

Enkel fråga
På Systembolaget i Piteå skapas det ofta pappersberg i sopkorgarna framåt eftermiddagarna.

- En knapp skulle vara bra som man kunde trycka på om kunden vill ha ett kvitto. Vill de ha så skrivs det ut, vill de inte ha så kommer det inget kvitto, säger Johan Backman.

Men som lagen ser ut i dag måste alltså butikerna skriva ut ett kvitto, vare sig kunden vill ha ett eller inte.

- Det är ju enkelt att fråga om de vill ha kvitto eller inte, det gör vi ju redan så det medför inget extraarbete, säger Johan Backman.

Det finns lösningar som medför att kunden kan få sina kvitton till en elektronisk kvittokorg, men problemet är att det inte är lagligt för butikerna att använda systemet ännu.

- Jag tror att det skulle kunna bli lagligt på sikt. Att man till exempel måste skriva ut ett kvitto om summan är över hundra kronor, men annars inte och att det istället lagras i mjukvaran, säger Nils Weidstam, näringspolitisk expert på Kassaregisterrådet.

Massa skräp
Att det slås ut ett kvitto är viktigt om företagarna inte vill riskera att bötfällas.

- Skatteverket har infört krav på papperskvitto i deras föreskrift för att underlätta kontrollen. Uppfylls inte kravet är det en förseelse som kan ge handlaren en kontrollavgift, som kan liknas vid parkeringsböter, säger Nils Weidstam.

Inom ett år ska kravet på kvitto även börja gälla torg- och marknadshandel.

- Kvitton kommer fladdra runt i vinden och ingen kommer vilja ha dem. Det känns lite onödigt och det blir bara en massa skräp, säger Nils Weidstam.

På Skatteverket tror man att konsumenterna kan hjälpa till att förhindra företagen från att skattefuska.

- Kunderna kan bidra till en schyst konkurrens mellan företagen och motverka skattefusk genom att alltid be om kvitto, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Skatteverket presenterade nyligen en rapport som visar att det varje år försvinner uppskattningsvis 20 miljarder kronor i skattepengar inom kontanthandeln.

- På lång sikt handlar den nya lagen om att skatter och avgifter skall betalas, säger Conny Svensson.

FAKTA Kvitton

34 procent tar alltid kvitto hos skomakaren, skräddaren och tvätteriet

38 procent tar alltid kvitto hos frisör, massör, fotvård och liknande tjänster

44 procent tar alltid kvitto på restaurang och café

44 procent tar alltid kvitto hos blomsterhandlaren

66 procent tar alltid kvitto i matbutiken

85 procent tar alltid kvitto i övrig detaljhandel vid köp av exempelvis kläder, elektronik, böcker och byggvaror

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om