Det är hälsoföretaget Previa som kommer med uppgifterna efter en kartläggning som gjorts bland 55 000 anställda.
- En ordentlig frukost med müsli, gröt eller grovt bröd är en tydlig friskfaktor, säger Urban Svensson, företagsläkare och medicinskt ansvarig vid hälsoföretaget.
För att kunna hålla en jämn blodsockernivå fram till lunch bör man även ta en frukt eller något annat mellanmål under förmiddagen.
Prioriterar
Även i landet som helhet är kvinnor bättre än män på att äta frukost. Bara fyra procent av de anställda kvinnorna i hela landet skippar dagens första mål, jämfört med 9 procent bland männen.
Yngre sämre
Kartläggningen visar även att äldre prioriterar frukosten i större utsträckning än yngre.
Av de anställda i Norrbotten över 51 år är det 13 procent som hoppar över dagens första mål. Det kan jämföras med 17 procent av de under 35 år.
Lägger grunden
- Frukosten lägger grunden för att vi ska orka med arbetsdagen. Eftersom frukosten har så tydligt samband med hur vi presterar bör arbetsgivare uppmuntra sina anställda att äta frukost, säger Urban Svensson.
Statistiken kommer från en undersökning hos 55 000 personer från åren 2008 till 2010.