- Vi har i princip inga köer längre utan har arbetat bort dom och ligger helt i fas, säger Anders Sundelin, överläkare och verksamhetschef för ortopedin i Norrbotten.
Ortopedin i länet har under de senaste åren jobbat intensivt för att korta väntetiderna för patienterna. Speciellt effektiva har verksamheten vid Piteå älvdals sjukhus varit.
Långsiktigt arbete
- Det är ett långsiktligt arbete, säger Anders Sundelin. Han förklarar att det bland annat handlat om att man dels delat upp den planerade vården, som i dag främst bedrivs i Piteå, och den akuta, som främst bedrivs i Sunderbyn, dels också jobbat med de olika vårdprocesserna och lyckas få fram en verksamhet med bra, hög produktivitet.
- Ambitionen är att alla ska opereras inom 60 dagar och där ligger vi bra till, säger Jan Viklund, ortoped, som menar att det beror på att man i dag både har resurserna och även byggt upp en organisation som klarar av uppdraget.
Väntetiden mäts från det tillfälle när det bestäms att en operation ska göras - fram tills dess att den är utförd.
Jan Viklund minns när han började jobba på ortopeden 2003, då låg snittet på väntetiden på ett år. Då kunde det också vara ytterligare ett års väntetid bara för att få träffa en specialistläkare - i dag är målsättningen att även den väntetiden ska ligga på 60 dagar.
- I första hand finns vi till för patienterna i Norrbotten, säger Jan Viklund och tillägger att man nu även fått utrymme att ta emot en del patienter från Västerbotten. Det handlar då om planerade knä- och höftledsoperationer som genomförs i Piteå.
Hässleholm
Västerbottens läns landsting har till skillnad från Norrbotten problem med sin vårdgaranti när det gäller ortopediska operationer och har skickat sina patienter till Hässleholm tidigare.
- Jag fick reda på det och hörde av mig till dem, tänkt att det var väl lång att åka för dem istället för att komma hit till Norrbotten, säger Anders Sundelin.
Västerbottens läns landsting nappade på erbjudanden och sedan december har mellan 15-20 västerbottningar opererats på ortopeden i Piteå. Några avtal är inte skrivna mellan de två landstingen, men Sundelin hoppas på en fortsättning.
Medelåldern på dem som opererar knä- och höftleder är cirka 70 år och majoriteten är män.
- Spontant så upplever vi att patienterna från Västerbotten verkar väldigt nöjda, säger Anders Sundelin.