Den som ska sälja ett hus, fritidshus, tomt eller bostadsrätt kan antagligen välja att göra det privat, eller anlita en mäklare för att göra hela jobbet, eller delar av jobbet.
Mäklaren tar alltid ut ett arvode/får provision för sitt arbete (läs mer i faktarutan). Beloppen varierar, men de så kallade "nätmäklarna" (bolag som försöker hålla lägre priser än traditionella mäklare genom att låta kunderna sköta delar av försäljningen, ha få lokalkontor och endast annonsera via internet) har generellt låga arvoden.
Hemverket.se tar ut ett arvode på endast 5 000 kronor, oavsett vilket pris fastigheten säljs för.
Privatmäklaren.se tar 2 500 kronor för annonsering på Hemnet och fotografering. När försäljningen är klar betalar kunden resterande 12 500 kronor. Totalt betalar man aldrig mer än 15 000 kronor.
Liten del
Gemensamt för de båda nätmäklarna är att kunden får en personlig mäklare som sköter affären, men mäklaren besöker inte huset han/hon ska sälja och gör en värdering på plats. Kunden får också hålla i visningen själv, den som anlitar Hemverket får även fotografera själv.
Hemverket har i dagsläget sju hus till salu i länet, varav ett ligger i Piteå kommun. Privatmäklaren har ett hus till salu i länet, även det inom Piteå kommun.
Varken Cecilia Hallberg, mäklare vid Länsförsäkringars fastighetsbyrå, Stefan Bergstedt, mäklare vid Swedbanks Fastighetsbyrå eller Rikard Fahlman, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Piteå ser nätmäklarna som något hot eller konkurrenter trots deras låga arvoden.
Cecilia Hallberg menar att det i så fall kan vara ett alternativ för någon som annars skulle ha sålt sitt hus privat. Men för de flesta känns det tryggare med en mäklare på orten.
- Jag upplever att kunderna vill ha koll, men de vill inte sköta visningarna själva eller beblanda sig med spekulanterna. Det vill de att vi ska sköta åt dem, säger hon.
Vad tar ni själva för mäklararvode?
- Det beror på, vi anpassar oss alltid och det är inte samma för alla försäljningar, säger Cecilia Hallberg och menar att hon alltid först vill åka ut och se på den aktuella fastigheten. Sedan tas alltid ett fast minimipris ut, sedan tillkommer eventuell provision på köpeskillingen.
Stefan Bergstedt vill inte heller uppge någon exakt procentsats man tar ut i provision, utan menar att det är beroende av vad som ska säljas. Är det ett dyrt objekt tar man inte ut fullt mäklararvode.
Han upplever inte att konkurrensen från nätmäklarna gjort att han fått sänka sitt arvode:
- De har ju funnits länge på marknaden, mer än tio år, men har aldrig riktigt fått fotfäste.
Rikard Fahlman, menar att nätmäklarna får sälja en del hus i exempelvis Markbygden.
- Men egentligen vet jag inte om det är mäklartjänster de tillhandahåller, säger han och menar att "sälja hus" till stor del handlar om att möta kunden, ha ett stort kontaktnät och kunna den lokala marknaden.
Han tror också att nätmäklarna får svårt att fortsätta med sin verksamhet efter en dom i Kammarrätten nyligen och ett beslut i Fastighetsmäklarnämnden som säger att fastighetsmäklare som inte besöker huset de ska sälja bryter mot god fastighetsmäklarsed.
Vad tar ni själva för mäklararvode?
- Generellt så ligger det på en procentsats på fem procent, säger Rikard Fahlman, men menar också att det alltid är en diskussionsfråga och att det även finns en miniminivå som man inte går under.