Konfirmationsledare: Vad händer bakom kulisserna?

Många är ungdomarna som bestämmer sig för att konfirmera sig, och många är även de som efter det beslutar sig för att bli "konfa"-ledare när de blivit lite äldre. UNG har träffat tre av dem.

Elin Lindberg, Alva Öberg och Hanna Fjällström har alla bra minnen från sin egen konfirmation och nu ska de jobba som ledare för de som ska konfirmera sig och åka på läger i sommar.

Elin Lindberg, Alva Öberg och Hanna Fjällström har alla bra minnen från sin egen konfirmation och nu ska de jobba som ledare för de som ska konfirmera sig och åka på läger i sommar.

Foto:

PITEÅ 2012-05-04 06:00

Att konfirmera sig är ett ganska stort steg i många ungdomars liv, men för Elin Lindberg, Alva Öberg och Hanna Fjällström räckte det inte med bara en gång. De deltar nämligen i en utbildning för att bli konfirmationsledare.

- Att gå den här utbildningen och bli ledare ger ju en chansen att få uppleva allt igen, fast på ett lite annorlunda sätt. Man får ju också se vad som händer bakom kulisserna, hur allt planeras och så vidare,
säger Hanna.

- Man kommer ju också ihåg när man själv konfirmerade sig, man såg ju verkligen upp till ledarna så det ska bli roligt att bli en själv, fyller Alva i.

Utbildningen äger rum i Kyrkcenter var tredje vecka, då träffas alla blivande konfaledare för att få mer kunskap i ämnet.

- Man får lära sig mycket om hur man ska bete sig i olika situationer, att det är viktigt att skilja på konfirmander och ledare och att visa respekt för varandra, säger tjejerna, som åker till Göteborg på läger i sommar.

- Det är helt klart värt att fara ändå, man kan ju nästan se det som en semester - fast med visst ansvar såklart - och vi får allt betalt, fortsätter Hanna.

Förutom sommarlägret väntar i april ett upptaktsläger där ledare och konfirmander får chansen att lära känna varandra lite bättre.

- Jag tycker ändå att det borde vara lite mer träffar, menar Alva. När jag konfade mig kändes det som att allt gick så fort, efter
Göteborgsresan var ju allt i princip slut!

Trots detta är tjejerna överens om att det kommer bli en rolig upplevelse att vara konfirmationsledare.

FAKTA Konfirmation

www.facebook.com/samycketmerpitea

Ordet "konfirmation" betyder bekräftelse och är en bekräftelse på sitt dop att man blivit starkare i den kristna tron.

Man måste alltså vara döpt för att få konfirmera sig, men det går att döpa sig vare sig man är några månader gammal eller så mycket som 100 år.

För den som inte hunnit bestämma sig för konfirmation eller inte så finns det fortfarande plats kvar på det sista lägret.

Så här många procent av de kyrkotillhöriga 15-åringarna i Piteå har konfirmerats:

2005 - 23.5%

2006 - 20.6%

2007 - 36.2% (då började man åka på läger till Göteborg)

2008 - 37.0%

2009 - 36.8%

2010 - 53,1%

2011 - 45,5%

Att siffran år 2010 är så hög kan möjligen förklaras genom att år 2005 började Piteå landsförsamling att arbeta mer aktivt med skolorna. De barnen som började möta Bibeläventyret år 2005 konfirmerades år 2010 och det kan förklara den höga siffran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om