Videon är inte längre tillgänglig
Piteå kommun har i dag två profilklasser - musikklass på Christinaskolan i centrala stan och fotbollsklass på Hortlaxskolan. Men de elever som söker och antas till utbildningarna tappar då också rätten till skolskjuts. Kostnaden får istället föräldrarna stå för.
- Jag kan förstå att kommunen måste göra någonting för att inte skolskjutskostnaderna ska dra iväg för de olika profilklasserna, men det blir absurt när man faktiskt tjänar pengar på eleverna och sedan vältrar över hela kostnaden på föräldrarna, säger Ove Asp, Rosvik, vars dotter går musikklass.
Tuffare beslut
Tidigare stod kommunen för skolskjutsen men hösten 2011 fattade man ett nytt principbeslut som innebar att inga elever utanför skolans normala upptagningsområde fick skolskjuts om det innebar "ekonomiska merkostnader eller organisatoriska svårigheter" enligt skollagen.
En elev som bor i Rosvik får exempelvis skolskjutsen betald till närmaste högstadium, alltså Porsnässkolan i Norrfjärden, när han/hon börjar sjuan. Men Ove Asps dotter har förlorat hela rätten till skolskjuts och föräldrarna får stå för hela kostnaden mellan Rosvik och Piteå.
Ove Asp har engagerat sig i frågan och i dag tas hans medborgarförslag upp av barn- och utbildningsnämnden. Förslaget innebär att kommunen står för en del av skolskjutskostnaden (till den skola som eleven egentligen skulle ha börjat på) och föräldrarna står för den merkostnad som uppstår vid fortsatt transport.
- Det här kostar inga pengar för kommunen och några organisatoriska svårigheter ser jag inte heller, säger Ove Asp som heller inte ser något hinder i skollagen.
Drygt 700 kronor
I dag åker han in till busstationen två gånger i månaden och laddar ett nytt 20 resors-kort till sin dotter - varje kort räcker tur och retur i tio dagar och kostar 384 kronor. För en månad blir det drygt 700 kronor. Efter tre år har notan hamnat på över 20 000 kronor.
- Vi har bestämt att vi tar den kostnaden, men det ska ju inte vara så att föräldrarnas plånbok ska avgöra vilka elever som kan gå i profilklass, säger Ove Asp som menar att man kan fråga sig varför kommunen satsar på profilklasser och vilka elever man vänder sig till.
- Är det bara eleverna inne i stan som ska kunna gå musikklass och elever som bor ute i Hortlaxområdet som ska kunna gå fotbollsklass? undrar han.
Bland föräldrarna till elever i åttan var det elva som överklagade skolskjutsbeslutet, två har fått rätt eftersom det inte "innebar merkostnader", men de övriga har fått avslag i förvaltningsrätten.
Elever i årskurs åtta som PT träffar är väl medvetna om att deras skolgång blir dyrare än normalt.
- Det blir rätt dyrt, efter tre år så får vi betala ungefär 16 000 kronor, säger Niklas Karlsson, Blåsmark.
- Det försämrar föräldrarnas ekonomi, säger Katarina Nilsson, som åker buss från Jävre varje dag. Hon menar att det dessutom blir "orättvist" när niorna får gratis skolskjuts (se artikeln intill).
De 20 resors-kort som eleverna köper ger 20 procents rabatt. Det finns även 40-kort som ger 40 procents rabatt, men dessa får man inte köpa som ungdom.