Kommunen tar över landstingsanställda

Omkring 18 landstingsanställda i Piteå byter arbetsgivare när kommunen tar över hemsjukvården. Det handlar om 13,5 distriktsskötersketjänster, 3,8 arbetsterapeuter och 0,68 sjukgymnaster som anställs av Piteå kommun.

PITEÅ 2012-05-11 06:00

Socialnämnden har fattat beslut om kommunaliserad hemsjukvård i ordinärt boende. Det går helt i linje med Kommunförbundets rekommendationer och innebär att ansvaret för hemsjukvården, inklusive hembesök hos patienter över 18 år, överförs från landstinget till länets kommuner.

- I stället för att den sjuke ska få besök både från kommunen och landstinget så hamnar ansvaret nu hos samma huvudman. Kommunstyrelsen kommer också att fatta beslut i frågan och i juni hamnar ärendet hos kommunfullmäktige, berättar Agnetha Eriksson (S), socialnämndens ordförande.

Ramaskri
Kommunal hemsjukvård var på tapeten redan för fem år sedan. Då utlöste planerna ramaskri bland Piteås distriktssköterskor, men enligt Agnetha Eriksson har protesterna mattats av.

- Nu är motståndet mindre. Primärvården är befolkningsanpassad och exempelvis Piteå vårdcentral har blivit hälften så stor. I dag är kommunen en tryggare arbetsgivare, säger hon.

En skatteväxling på 22 öre innebär att länets kommuner får betalt för sitt utökade ansvar.

Bra för medborgarna
- Det här är en stor reform som kommer att bli bra för medborgarna. Men andelen äldre ökar och även om en skatteväxling genomförs är det troligt att våra kostnader ökar, säger Agnetha Eriksson.

Överföringen av personal ska ske genom intresseanmälningar.

- Det är bra om vi börjar med dem som vill. Första i tur står de som har jobbat med hemsjukvård inom landstinget. Om inte tillräckligt många är intresserade av att jobba hos oss får vi väl rekrytera på vanligt sätt, säger Eriksson.

116 anställda
I länet kommer totalt 116 landstingsanställda flytta över till kommunerna.

1 januari 2013 är planerna att kommunerna ska vara redo att ta över hemsjukvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om