Kommunen vill utöka antalet Pitebor från dagens omkring 41 000 invånare till 43 000 personer år 2020. För att lyckas med det vill man fortsätta utveckla Piteå till en attraktiv kommun och där är skola och barnomsorg en viktig del.
- Utredningens mål är att hitta lösningar för att kunna ha en högkvalitativ verksamhet, där resurser används till människor, såväl barn som äldre, i stället för till fastigheter, säger Ruth Rahkola (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
"Allas åsikter behövs"
Arbetet med utredningen av ny skolstruktur ska utföras av kommunledningskontoret tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen och fastighetskontoret. Stor vikt kommer att läggas vid att ta fram samhällsekonomiska faktaunderlag, men man säger sig också vilja ha Pitebornas synpunkter.
- Vår ambition är att ha en bred process med Pitebor och medarbetare. Eftersom framtiden är svår att förutse behöver vi allas åsikter för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att vi sedan ska kunna fatta rätt beslut, säger Helena Stenberg (S), kommunalråd.
Sedan föregående skolstrukturplan har elevantalet minskat med i snitt knappt 70 barn och unga per årskull i förskola och grundskola. Det motsvarar cirka 22 procent. Det finns också stora behov av investeringar för att säkra en kreativ och säker miljö vid många skolor.
Utredningen påbörjas i augusti 2012 och ska vara klar i april 2013. Projektgruppens arbete kommer hela tiden att kommuniceras genom olika informationskanaler vid sidan av samråd och informationsmöten.
Politikerna trycker på målsättningen att både stads- och landsbygd ska vara levande vilket anses vara en viktig del av Piteås attraktivitet.