Kommunen följer inte råden

Omkring 1 500 människor i Sverige dör till följd av fallolyckor varje år. I Norrbotten är statistiken mörk och Piteå är en av platserna i länet där flest äldre får fallskador. Trots detta följer inte kommunen rekommendationer som förebygger fallolyckor.

Enligt Torbjörn Sandlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska, har allvarliga fallolyckor på Piteå kommuns särskilda boenden blivit färre.

Enligt Torbjörn Sandlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska, har allvarliga fallolyckor på Piteå kommuns särskilda boenden blivit färre.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2010-02-22 06:00
Sveriges kommuner och landsting, SKL, presenterar statistik för fallskador i sina öppna jämförelser av äldreomsorgen. Norrbottens siffror lyser alarmerande röda och Piteå och Älvsbyn ligger i bottenskiktet.
Enligt SKL drabbas årligen drygt 130 Pitebor över 80 år av olika typer av fallskador, men mörkertalet är stort och bara människor som sökt läkarvård finns med i statistiken. Risken att ramla är störst på sjukhus och på kommunens äldreboenden.
- Det är där de sjukaste finns. De flesta som flyttar in på våra särskilda boenden är multisjuka och har hög fallrisk. Många av dem som ramlar hittas på golvet i korridorerna och när det inträffar skriver personalen en rapport och vidtar åtgärder för att minska fallskaderisken, berättar Torbjörn Sandlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Piteå kommun.
Minska risken
Enligt honom är det en balansgång att minska riskerna utan att begränsa rörelsefriheten för de boende.
- Folk måste ju få röra sig, men vi gör alltid en fallriskbedömning när någon flyttar in, säger Sandlund.
Kommunen har alltså fallskadorna på sina äldreboenden under någorlunda kontroll och tendensen tyder på att de minskar. Förra året drabbades 41 personer på boendena av frakturer efter fall och det är färre än under 2008 då 50 personer drabbades.
Inte ansvar
Men Piteå kommun tar inte det ansvar som SKL rekommenderar för gamla som faller och skadar sig i sina egna hem. Enligt SKL bör de erbjudas en individuell genomgång av vilka preventiva insatser som kan behövas, men detta sker inte i Piteå.
- Jag har ingen förklaring till varför vi inte har det. Det vi bevakar mest är våra särskilda boenden och många fall sker utanför socialtjänstens kontroll. Men det här är en fråga att ta med till våra samtal med landstinget, säger socialchefen Mikael Lekfalk (bilden).
Piteå ligger bland de 30 kommuner i landet som har högst fallskador. Vad säger du om det?
- Att ligga bland de sämsta i riket är inte smickrande och det här är ett område vi ska jobba vidare med, säger Lekfalk.
Varför är det så många fallolyckor här?
- Rent generellt kan man spekulera i att vi har många äldre som bor ute i stugor och hus.
Är fallskadorna en prioriterad fråga?
- Ja, det tycker jag, bland många andra. Först och främst måste vi analysera varför vi ligger högt och resonera om tänkbara åtgärder. Men oavsett vad vi gör preventivt kommer människor att ramla. Fall och ökad risk för fall är en del i att bli äldre, säger Mikael Lekfalk.
FAKTA Fallolyckor
Antal fallolyckor per 1 000 invånare över 80 år. Genomsnitt för åren 2006-2008:
Arjeplog: 56 fallolyckor och plats 173 av Sveriges 290 kommuner
Arvidsjaur: 52 fallolyckor och plats 101 av Sveriges 290 kommuner
Älvsbyn: 69 fallolyckor och plats 275 av Sveriges 290 kommuner
Piteå: 66 fallolyckor och plats 261 av Sveriges 290 kommuner
Norrbotten: 61 fallolyckor i genomsnitt
Sverige: 57 fallolyckor i genomsnitt
Källa: SKL:s öppna jämförelser
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om