Enligt SKL drabbas årligen drygt 130 Pitebor över 80 år av olika typer av fallskador, men mörkertalet är stort och bara människor som sökt läkarvård finns med i statistiken. Risken att ramla är störst på sjukhus och på kommunens äldreboenden.
- Det är där de sjukaste finns. De flesta som flyttar in på våra särskilda boenden är multisjuka och har hög fallrisk. Många av dem som ramlar hittas på golvet i korridorerna och när det inträffar skriver personalen en rapport och vidtar åtgärder för att minska fallskaderisken, berättar Torbjörn Sandlund, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Piteå kommun.
Minska risken
Enligt honom är det en balansgång att minska riskerna utan att begränsa rörelsefriheten för de boende.
- Folk måste ju få röra sig, men vi gör alltid en fallriskbedömning när någon flyttar in, säger Sandlund.
Kommunen har alltså fallskadorna på sina äldreboenden under någorlunda kontroll och tendensen tyder på att de minskar. Förra året drabbades 41 personer på boendena av frakturer efter fall och det är färre än under 2008 då 50 personer drabbades.
Inte ansvar
Men Piteå kommun tar inte det ansvar som SKL rekommenderar för gamla som faller och skadar sig i sina egna hem. Enligt SKL bör de erbjudas en individuell genomgång av vilka preventiva insatser som kan behövas, men detta sker inte i Piteå.
- Jag har ingen förklaring till varför vi inte har det. Det vi bevakar mest är våra särskilda boenden och många fall sker utanför socialtjänstens kontroll. Men det här är en fråga att ta med till våra samtal med landstinget, säger socialchefen Mikael Lekfalk (bilden).