Kommunen delar inte kritiken mot Mogården

Kommunen anser inte att det finns allvarlig risk för att personalen vid Mogården ska drabbas av psykisk och fysisk ohälsa. Däremot finns det risker som bör uppmärksammas och åtgärdas. Det framgår av svaret till Arbetsmiljöverket.

Foto:

PITEÅ 2013-02-13 06:00

Stress och psykiska påfrestningar, svårt att ta paus och ensamarbete. PT har tidigare berättat om arbetsmiljön för personalen vid äldreboendet Mogården, som enligt Arbetsmiljöverket har stora brister. Kommunen hotas också med 400 000 kronor i vite om man inte vidtar de åtgärder Arbetsmiljöverket kräver innan den första mars.

I ett yttrande till Arbetsmiljöverket redovisar kommunen nu vilka åtgärder man vidtagit och presenterar också handlingsplanen som tagits fram när det gäller arbetsmiljön.

Ofta stressade
Pitehälsan, som gjort undersökningen och riskbedömningen, håller dock inte med Arbetsmiljöverket om att det finns allvarlig risk för att personalen ska utveckla psykisk och fysisk ohälsa. Dock finns risker man måste uppmärksamma och åtgärda.

Knappt en tredjedel av undersköterskorna upplever ofta stress, 13 procent mycket ofta.

Drygt 40 procent menar att arbetsmiljön "ofta" är fysiskt tung, 13 procent att den "mycket ofta" är fysiskt tung. En knapp handfull av de anställda menar att jobbet mycket ofta är både fysiskt tungt och stressande.

När det gäller trygghetslarmen, som stressar personalen, är det klart att det larmas dubbelt så mycket på dagen som på eftermiddagen/kvällen.

Här ska man på boendet arbeta mer systematiskt och göra uppföljningar och utvärderingar varje månad. Man bör diskutera "vem" som ska ha larm, vilken "typ" av larm och "när" ett larm ska sättas in eller plockas bort. Man planerar att på försök låta personal som duschar boende slippa bära larm för att minska stressen.

Alla hinner ta rast
När det gäller att ta rast så menar arbetsgivaren att det är något som all personal hinner med, något som framkom vid medarbetarsamtal i oktober förra året.

När man måste vara två anställda för att utföra en viss arbetsuppgift, menar man att personalen först ska invänta en kollega, något som kan leda till att de boende får vänta och exempelvis inte hinner gå på toaletten i tid. Personalen ska då skriva avvikelserapporter.

Någon förstärkning på personalsidan blir det alltså inte, men personalen ska prioritera arbetsuppgifter som rör vården och omsorgen om de boende. Om en arbetsuppgift inte hinner bli utförd ska också här avvikelserapport skrivas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om