Färre plockare än vanligt befinner sig i skogarna i framförallt Norrbotten och Västerbotten. 2010 kom drygt 4000 för att plocka lingon och blåbär men många fick vända tillbaka utan lön. Inför säsongen 2011 har Migrationsverket skärpt kraven (se faktarutan) och det har minskat antalet.
I år finns 2554 plockare i Sverige och fortfarande behandlar Migrationsverket 558 ansökningar där det är tveksamt om de kommer att få besked innan bärsäsongen är slut.
Gången vid ansökningar om arbetstillstånd för bärplockning är att bemanningsföretaget söker tillstånd hos Migrationsverket där Svenska Kommunalarbetareförbundet yttrar sig.
"Avgörande"
- I år har vi godkänt cirka 3000 ansökningar och vi har tecknat kollektivavtal med samtliga bemanningsföretag som finns i Sverige, säger Jörgen Gustavsson, ombudsman vid Kommunalarbetareförbundet.
I kollektivavtalet krävs att bemanningsföretaget skickar kopior på anställningsbevis till facket, men det har inte alla gjort.
- Det finns företag som inte fullgjort det. Men vi jobbar på att få in dem. Men det avgörande för oss är inte att det finns anställningsbevis, det är att vi fått kollektivavtal som reglerar allt från arbetstider till löner och det ha vi ju lyckats med, säger Jörgen Gustavsson, som beskriver läget i skogen som mycket bättre jämfört med 2010.
Alejandro Sirpo vid Migrationsverket säger att svensk lag inte kräver kollektivavtal för bärplockarna. Det är inget kriterium för att ge arbetstillstånd.
Bra samarbete
- Men vi samarbetar bra med Kommunal och deras ord väger tungt. Säger de om en ansökning att den är tveksam blir det inget arbetstillstånd, säger Alejandro Sirpo, som pekar på att det har varit viktigt för Migrationsverket att motverka den lönedumpning som pågått eller pågår i bärskogarna.
Han pekar på ett problem i sammanhanget och det är de som åker in på turistvisum och plockar svart.
- Det har vi ingen kontroll på. Det är en polisiär sak. Ertappas någon med att arbeta med bärplockning utan arbetstillstånd blir den personen utvisad, säger Alejandro Sirpo.