Kola med vit choklad och citron är köksmästarens favorit

När höstlöven är som vackrast på träden börjar köksmästaren Sara Dupuich tillaga julgodis. Hemma har hon rationaliserat och gör enbart sin absoluta favorit till julbordet - en citronkola med vit choklad.

Kola med vit choklad och citron.

Kola med vit choklad och citron.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå 2010-12-18 06:00

Utanför restaurang Doktorsvillan brinner ljuslyktor uppställda på sparkar. Julkransar hänger på dörrarna in till rimfrostig glasveranda och inne sprider en stor gran stämning.

Julbordet lockar många gäster och avrundningen med julgotterna är bland det viktigaste.

- Det gästerna äter sist är ofta det som de kommer ihåg bäst, därför är julgodiset extra viktigt, säger Sara Dupuich.

I restaurangens lilla butik kan man också handla hem saffransskorpor, brända mandlar och smörkola.

Från grunden
För att få allt färdigt börjar godisbaket redan i oktober.

- Det känns lite konstigt att stå och laga julgodis när träden utanför är fulla med höstlöv, men vi måste vara ute i god tid eftersom vi bakar och lagar allt från grunden.

Får Sara välja en enda sak från dessertbordet är det citronkolan med vit choklad hon föredrar.

- Det är faktiskt den enda jag bakar hemma till jul. Den är väldigt lätt att göra. Från början var det en vit choklad-kola, men den var för mäktig, så jag provade att tillsätta citron och den blev genast fräschare. Till jul hemma sätter jag fram en bit på en skärbräda, så får man skära sig så stor bit man vill ha, säger Sara.

FAKTA
Sara Dupuich.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om